Az író a Vegetáriánus című művéről a legismertebb

2024.10.10. 16:01

Irodalmi Nobel-díjat kapott Han Kang

Irodalmi Nobel-díjat kapott egy dél-koreai író, aki leginkább a „Vegetáriánus” című művéről ismert – tette közzé a The New York Times. Amint a cikkből megtudjuk, Han Kang az első író hazájából, aki megkapta ezt a rangos díjat.

Vaol.hu

Fotó: CNN

A Newsweek, a Washingthon Post, a CNN is foglalkozik a hírrel: Han Kang az első dél-koreai író, aki elnyerte ezt az elismerést. 2007-ben megjelent „Vegetáriánus” című könyvének szereplői, Yeong-hye és férje hétköznapi emberek – olvashatjuk a könyv leírásában

Han Kang
Han Kang: A vegetáriánus című könyve 
Fotó: moly.hu

 Házasságuk megszakad, amikor Yeong-hye, aki „növényszerűbb” létet keres, úgy dönt, hogy vegetáriánus lesz, groteszk visszatérő rémálmok hatására. Dél-Koreában, ahol a vegetarianizmus szinte hallatlan, és a társadalmi szokásokat szigorúan betartják, Yeong-hye döntése megdöbbentő. Passzív lázadása egyre bizarrabb és ijesztőbb, míg nyájas férje a szexuális szadizmus irányába fordul. Kegyetlenségei az öngyilkossági kísérlet és a kórházi kezelés felé taszítják. Tudatlanul is rabul ejti nővére férjét, videóművészt. 

Han Kang a mai Dél-Koreáról is képet ad a "Vegetáriánus"-ban

A vegetáriánus egy nyugtalanító és gyönyörű regény a mai Dél-Koreáról, de egyben a szégyenről, a vágyról és tántorgó kísérleteinkről - egyik bebörtönzött testről a másikra – emeli ki az összefoglaló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában