Kilencven esztendős lett

2 órája

A kilencvenéves Unger Hedvig Borbálát köszöntötték Náraiban

Nárai településen Unger Hedvig Borbálát köszöntötték. Az idős hölgy kilencven esztendős.

Vaol.hu

 

Németh Tamás Nárai község polgármestere köszöntötte és gratulált Unger Hedvig Borbálának és átadta a miniszterelnök köszöntő oklevelét, az idős hölgy kilencvenedik születésnapja alkalmából.

idős
Unger Hedvig Borbálá és Németh Tamás polgármester az ünnepen, ahol az idős hölgyet 90. születésnapja alkalmából köszöntötte Fotó: VN

   Unger Hedvig Borbála 1934. október 12-én született Atyhában (Erdély). Édesapját elvitték a frontra, ekkor édesanyjával és két testvérével a Vas vármegyei Rábakethelyre menekültek, ahol állást is ajánlottak neki a helyi iskolában. Édesanyja több nyelvet beszélő tanítónő volt. 

Nyugalmukat a front tette pokollá

Rövid nyugalmukat a front Szentgotthárdra érkezése tette élő pokollá. A szemük láttára lőtte hátba egy szovjet katona az egyik fiatal tanítónőt, előle való menekülés közben. Édesapja megsérült, majd visszatért a frontra, ahol orosz fogságba került és csak 1947-ben kerül haza Erdélybe.

   Unger Hedvig Borbála Marosvásárhelyen érettségizett, Kolozsváron jogi egyetemet végzett. Előbb a Szászrégeni ügyészségen dolgozott, majd férjhez ment, Csíkszeredán telepedtek le. Ott a Nyugdíjigazgatóságon, majd a Megyei Tanácsnál dolgozott. A férje ugyanitt a Pénzügyi és Tervezési Osztályon. 

Profi szinten sportolt

Hedvig Borbála eközben profi szinten sportolt is, előbb kézilabdázott, majd jégkorongozott is, itt kapus volt. Mindkét esetben a válogatottságig jutott. Két fiúk született, mindketten egyetemet végeztek. Nagyobbik fiuk 1989-ben költözött Budapestre, egyetemi tanár, másik fiuk Marosvásárhelyre költözött, ő állatorvos. 2005-ben kapott magyar állampolgárságot, férje 1999-ben Budapesten hunyt el. Nagyobbik fiának családjával 2011-ben költöztek Budapestről Náraiba. Fia Szombathelyen, Budapesten és Szegeden dolgozik, mint egyetemi tanár.

Az idős hölgy gondját ma már inkább gyermekei, unokái viselik

 Továbbra sem feledkezett meg a marosvásárhelyi unokákról, róluk is gondoskodik, szabadidejében ma is aktív. Ma már inkább a gyermekei és unokái viselik gondját. Természetesen járt újra gyermekkora fájdalmas helyén, Rábakethelyen is, ahol most béke honol. Kiváló egészségi és szellemi állapotának köszönhetően sokat olvas. Hálás a megtisztelő oklevélért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában