Szépkorúak

2 órája

Idősek Világnapja 2024: Elismeréseket kaptak a közösségért dolgozó nyugdíjasok Szombathelyen

Október 3-án a Savaria moziban ünnepelték az időseket Szombathelyen, a Vas megyei és helyi nyugdíjas egyesületek, klubok tagjainak részvételével. Az Idősek Világnapja alkalmából rendezett eseményen díjazták azokat, akik kiemelkedő önkéntes munkával járultak hozzá a közösség építéséhez.

Csabai Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Az időseket ünnepelték a szombathelyi Savaria Moziban csütörtök délelőtt. A rendezvényen részt vett Vámos Zoltán, Vas vármegyei főispán, dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és dr. Kondora Bálint is, a Vas Vármegyei Közgyűlés képviseletében. 

Idősek Világnapja
Idősek Világnapja 2024: dr. Kondora Bálint adja át az elismerést
Fotó: Szendi Péter

Idősek Világnapja Szombathelyen is

Az ünnepi köszöntők sorát Vámos Zoltán nyitotta meg, aki személyes hangvételű beszédében hangsúlyozta: felnőttként értette meg, hogy amit fiatalként lassúságnak látott, az legtöbbször megfontoltság volt, hogy milyen bölcsességet hordozhatnak a tapasztaltabb generáció szavai, illetve azt is, hogy milyen emberfeletti munkát végeztek a korábbi nemzedékek azért, hogy ma békében és nyugalomban élhessünk.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere mint elmondta, barátként tekint az idősekre. „Számomra az egyik legszebb pillanat, amikor 90 vagy akár 100 éveseket köszönthetek. Sok beszélgetésünkből tanultam, és mindig erőt merítettem belőlük” – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy az idősebbek generációja mindig támaszt nyújtott neki, és most ő szeretné ezt a segítséget viszonozni: „A város nevében köszönöm mindazt, amit kaptunk Önöktől. Mindig számíthattunk Önökre, és Önök is számíthatnak ránk.”

Dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke szintén méltatta a szépkorúakat, kiemelve, hogy az idősek tudása, tapasztalata és szeretete pótolhatatlan értéket képvisel a közösség számára.

Elismerések a közösségért végzett munkáért

Az ünnepség második részében díjakat és elismeréseket adtak át azoknak a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt években kiemelkedő önkéntes munkával szolgálták közösségüket.

A Szombathely város által alapított „Idősek az idősekért” díjat dr. Horváth László nyugdíjas rendőr alezredes, a Vas Megyei Nyugdíjas Rendőrök Egyesületének elnöke kapta, aki hosszú éveken át dolgozott a közösségért, a Söptei Sportegyesület elnöke is volt.

A Vas Vármegyei Közgyűlés elnökének emlékplakettjét dr. Kondora Bálint adta át Tóth Lászlóné Etának, aki 2012-től aktív tagja az önkormányzat nyugdíjas klubjának. Ő közösségi programok, vetélkedők szervezésével és versek előadásával is kivívta a közösség elismerését. Ugyanezt a kitüntetést Gál Sándor nyugdíjas határőr is megkapta, aki mint elmondták, példaként állítható a fiatalabb nemzedékek elé.

A Vas Vármegye Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének elismerését Molnár Árpád elnök adta át több kiemelkedő közösségi szereplőnek is. Gróf Józsefné, a Nyugalomsziget Nyugdíjas Klub tagja hosszú évek óta adománygyűjtéseket szervez, és főzőversenyeken is aktívan részt vesz. Fischl Csabáné a körmendi óvoda nyugdíjas klubjának 14 éve tagja, míg Pintér Borus Sándorné 2012 óta vesz részt a nyugdíjas közösségi életben.

Cser Viviana, a Szőlősi Nyugdíjas Klub tagja már 16 éve aktívan szervezi a klub eseményeit, és a közösségi rendezvények hangulatfelelőse. Szalai István, az Aranykorúak Sportegyesületének tagja a sakkozó szakosztály vezetésével járul hozzá a közösségi élethez.

Országos elismerések és kulturális programok

A Nyugdíjas Egyesületek Országos Szövetsége aranykoszorús érdemérmét Hernigl László vehette át, aki 13 éve aktív tagja a vasi nyugdíjas szövetségnek, és elnöke a kőszegi nyugállományúak egyesületének. A díjat az országos ünnepségen, Sátoraljaújhelyen adták át neki. Mint elmondták, több országos versenyen is kiemelkedően szerepeltek idén a vasi szépkorúak. 

  • Országos versenyen, Magyar Nóta kategóriában aranyérmes lett Bárányné Horváth Orsolya, Ondos Ferenc és Keszei Antal
  • A Nárai Dalkör szintén aranyérmes lett egy országos versenyen 
  • Egy könnyűzenei versenyen Salgótarjánból aranyat hozott haza Tóth Vásárhelyi Ilona, Pető Ferenc és Kleinappen József. 

Az ünnepség záróakkordjaként ők mutattak be zenés műsort.  Idén magyar nóták, csárdások, nosztalgiaszámok csendülnek fel a színpadon. 

Az Idősek Világnapja 2024-es szombathelyi ünnepsége így méltóképpen tisztelgett azok előtt, akik életük során rengeteget tettek a közösségért, és ma is aktív résztvevői a város és a megye közéletének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában