30. alkalommal gyűltek össze

15 órája

Könyvtáros találkozó: kettős jubileumot ünnepeltek Szentgotthárdon - fotók

Immár 30. alkalommal gyűltek össze vármegyénk egész területéről a művelődési szakemberek. Sok könyvtáros ünnepelte egy helyen, jó hangulatban a szentgotthárdi intézmény 70. évfordulóját is.

Gombos Kálmán

Huszár Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket

Forrás: Szendi Péter

Az Önkormányzati Hivatal Refektóriumának pompás helyisége adott helyet a könyvtáros közösség találkozójának. Horváth Tiborné, a helyi Móra Ferenc városi könyvtár intézményvezetője üdvözölte a megjelenteket, és egyperces néma felállással adóztak az elhunyt kollégák emlékének. Huszár Gábor, a város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket: aktív és nyugdíjas szakmabelieket egyaránt, akik értékeket képviselnek. Örömét fejezte ki, hogy a város ad otthont a kettős jubileumi találkozónak, hiszen a szentgotthárdi könyvtár ezen a napon ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A könyvtárak szerepét elsősorban a kulturális alapértékek közvetítésében, illetve az információkhoz való hozzáférésben látta. Felhívta a figyelmet a mesemondásra is: gyermekeink fantáziavilágát, kreativitását és memóriáját így fejleszthetjük legjobban – és ehhez sok-sok olvasásra van szükség. Tartalmas szakmai napot kívánt mindenkinek, mindemellett kellemes időtöltést is a városban.

Könyvtáros találkozó Szentgotthárdon
Könyvtáros találkozó Szentgotthárdon
Fotó: Szendi Péter

Könyvtáros múlt, jelen és jövő

Dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár intézményvezetője megemlékezett az első, 30 évvel ezelőtti celldömölki indulásról. A mai eseményt a hagyomány és az újítás kettőssége határozta meg. Őt ismét Horváth Tiborné követte, aki röviden összefoglalta a Szentgotthárdi Járási Könyvtárnak az eltelt 70 évben történt eseményeit. Ők látták el a környező falvakat is, amik közül a mai napig is van fiókkönyvtár Rábatótfaluban, Farkasfán és Rábafüzesen. A hangulat fokozás érdekében humoros életképeket mutatott be a könyvtár, az ott dolgozók életéből, mindennapjaikról.

Ezt követte Csuk Csaba könyvtárvezető előadása, aki ELTE EKL Savaria Könyvtár és Levéltár vezetője. Témája igazán friss és időszerű volt: „Mesterséges intelligencia felhasználói szemmel – az MI hatása a munkánkra és életünkre”. Vetítéssel és példákkal alátámasztott ismertetője minden megjelent érdeklődését és figyelmét felkeltette.

A könyvtári stratégia-alkotás lehetőségeiről és nehézségeiről beszélt Dr. Baráthné Molnár Mónika, majd zenei játszótér következett a Kis-Hétrét Zenekar előadásában. Ebéd után pedig város- és intézménylátogatáson vettek részt a megjelentek: a Pável Ágoston múzeumot, a Ciszterci kolostorépületet és a Móra Ferenc városi könyvtárt is megnézték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában