Jogerős ítélet

2 órája

Kutyatámadás Katafán: az állat alaposan szétmarcangolt egy járókelőt - ítélet született

A Körmendi Járásbíróság gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt 375.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, továbbá kötelezte mintegy 110.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

A tényállás szerint a vádlott egy katafai kertes háznál tartotta a 2 éves, moszkvai őrkutya fajtájú, nagytestű hím kutyáját úgy, hogy a ház, bár kerítéssel be volt kerítve, azonban annak hátsó udvarát határoló kerítés rossz állapota miatt a kutya – felügyelet nélkül – ki tudott jutni a település közterületére.
2023. július 29-én 22 óra körül a vádlott kutyája ismét kijutott a lakóingatlan területéről, és a közterületen megtámadta az éppen akkor ott tartózkodó a sértettet. A kutya a sértettre szemből ráugrott, aki ennek következtében háttal a földre esett, majd a sértettet az arcán megharapta, miközben a sértett a kezeivel a fejét és a nyakát próbálta védeni. E védekezés közben a kutya a sértett bal kezének I-es ujját is elkapta, azt szintén megharapta, a sértett az ujját úgy tudta csak kirántani a kutya szájából. Ezután a kutya a körmeivel, illetve szájával a sértett mellkasának bal oldalát tépte meg, majd a támadást hirtelen abbahagyta, s a sértettet otthagyva elfutott - tájékoztat az ügy részleteiről a Szombathelyi Törvényszék.

A sértett sérüléseit okozó kutyatámadás azért következett be, mert a vádlott a lakóingatlannál általa tartott kutya szökésének megakadályozásáról nem gondoskodott.

A sértett a kutya támadás következtében elszenvedett – nyolc napon túl gyógyuló – súlyos testi sérüléseket szenvedett el, nála maradandó fogyatékosság keletkezett, amelynek mibenléte hüvelykujj szinte teljes merevségében, emiatti jelentős fokú mozgás-beszűkülésében, a bal kéz szorítóerejének csökkenésében, a bal kéz finomfunkcióinak jelentős mértékű elvesztésében állapítható meg. Ezen túlmenően a sértettnél az arc és a mellkas egyik oldalának heges elváltozásai miatti esztétikai, kozmetikai károsodása is megállapítható.

Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában