Jól érzik magukat

3 órája

Salköveskút lett Lonja Mandlik és férje új otthona - Németországban túl sok volt a támadás, nálunk nyugalom van

Lonja Mandlik férjével három évvel ezelőtt költözött a németországi Nürnberg mellől Salköveskútra. Mint mondták, a falu és a környék csodás és csendes hely.

Horváth László

Bár nyugdíjasok, de minden nap akad tennivaló, munkát ad a salköveskúti ház, a kert. Lonja Mandlik és férje azonban nemcsak a házuk körül tesznek-vesznek, hanem a környezetük tisztántartásáért is tesznek. De, ne siessünk ennyire előre.

Lonja Mandlik
Lonja Mandlik férjével 3 évvel ezelőtt költözött Salköveskútra
Forrás:  Shutterstock

Különös levelet kapott szeptemberben szerkesztőségünk, feladója Lonja Mandlik volt. Leírta, Bükre és Szombathelyre járnak vásárolni, útközben mindig bosszantja őket az út menti szemét. Emiatt mindig visznek magukkal zsákot, és összeszedik a nagyobb dolgokat, és azt a szemétgyűjtőkbe helyezik.

Ezen levél után kerestük meg a házaspárt, akik meséltek a németországi és magyarországi élményeikről, de a fotón nem szeretnénk szerepelni.

- Három évvel ezelőtt, 2021-ben jártuk tombolt a koronavírus, akkor volt a legrosszabb időszak – emlékezett vissza Lonja Mandlik. – Nálunk, Németországban szinte mindent betiltottak, korlátoztak. Még összeházasodni sem lehetett. Férjemmel, kezdtük egyre rosszabbul érezni magunkat. A párom körbenézett, mik a lehetőségek, hol szabadabb az élet. Így esett a választásunk Magyarországra. Igaz, először a magyarok sem akarták megadni az engedélyeket, mert nem voltunk beoltva. Férjem a 75 éves korával indokolta, miért nincs beoltva, én pedig olyan gyógyszereket szedek, amelyek az oltással kombinálva mellékhatása lett volna. Végül, megkaptuk az iratokat, Salköveskúton telepedtünk le. Ezt a döntésünket azóta sem bántuk meg.

Lonja Mandlik kiemelte, Nyugat-Magyarországon, Vas vármegyében miden csodálatos, olyan csendes. 

- Mindegy, melyik városba, faluba megyünk barátságokat az emberek. Még este is bátran útnak indulhatunk, nem ér bennünket fenyegetés. Nem így Németországban, hogy bizony, bizony egyre több a támadás, a veszélyes helyzetek. A Nürnberg melletti városban, Crailsheimben is ez volt a helyzet. Itt, Salköveskúton igazi barátokat találtunk és segítjük egymást. Az emberek nagyon barátságosak és segítőkészek. Mindenünk megvan, amit szeretnénk. 

Megtudtuk, Lonja Mandlik emberi erőforrással foglakozott, a férje pedig mérnök volt. – Már három éve élünk itt, rohan az idő – folytatta a felseég. - Az első évben egy szombathelyi tanárnőnél voltak óráim. Jelenleg egyedül és az interneten tanulok. A beszédet már jól értem, de nem beszélek eleget. Mindent, amit tanulok és tudok, azt átadom a férjemnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában