Járványvédelem

1 órája

Madárinfluenzát mutattak ki Magyarországon: figyelmeztetik az állattartókat

A vírus ismételt megjelenése komoly aggodalomra ad okot, mivel a fertőzés vadmadarak révén az ország bármely területén felbukkanhat.

Forrás: Mandiner

Fotó: Handout / Chilean Antarctic Institute / AFP

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumának vizsgálatai szerint Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakban azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát. Ennek következtében a hatóság kiemelt figyelmet fordít a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartására – írta meg az Infostart alapján a Mandiner.

A vírus ismételt megjelenése komoly aggodalomra ad okot, mivel a fertőzés vadmadarak révén az ország bármely területén felbukkanhat. 

A Nébih ezért hangsúlyozza, hogy a járványügyi szabályokat az ország teljes területén szigorúan be kell tartani. Ennek megfelelően a baromfiállományt zárt térben kell etetni és itatni, a takarmányt, valamint az állatok almozásához használt anyagokat szintén zárt helyen kell tárolni. A hatóság külön felhívja a figyelmet a vadon élő madarak és a háziszárnyasok közti érintkezés minimalizálására, hogy a vírus ne terjedhessen át a háziállatokra.

A Nébih határozottan felszólítja az állattartókat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg egy újabb madárinfluenza-járvány elkerülése érdekében.

Ahogy arról beszámoltunk, januárban a szomszédos vármegyében tűnt fel a madárinfluenza. Akkor a madárinfluenza fertőző állatbetegség megállapítása miatt a vármegyei Kormányhivatal Megfigyelési/felügyeleti körzetként vett nyilvántartásba jónéhány rábaközi települést. A magas patogenitású H5N1 típusú madárinfluenza vírus okozta betegséget egy Győr-Moson-Sopron vármegyei, rábatamási telepen állapították meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában