Megelőzés a cél

2 órája

Markusovszky-kórház: nekik javasolják a maszk viselését

A maszkviselésre vonatkozó intézkedés prevenciós célt szolgál. Szerdától betegfelvételi és látogatási tilalom van a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Perinatális Intenzív Centrumában (PIC).

Tóth Katalin

„Az őszi-téli időszakban az akut légúti fertőzések számának emelkedése várható, ezért ebben az időszakban fokozottan tartsuk be az általános személyi és higiénés szabályokat: elengedhetetlen a gyakori kézmosás, a rendszeres szellőztetés, a rutinszerűen megérintett felületek gyakori tisztítása, illetve a köhögési etikett betartása. Ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe, és vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal”, fogalmazta meg ajánlásában még október elején a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Azóta a különböző légúti megbetegedések emelkedő száma miatt kezd visszatérni a maszkviselés az utcán, az üzletekben, a tömegközlekedésben és az orvosi rendelőkben. Egyre több egészségügyi intézményben van részleges (mint a Markusovszky-kórházban) vagy teljes látogatási tilalom, és írják elő a maszkviselést. 

Markusovszky maszkviselés
Markusovszky-kórház: szerdától látogatási tilalom van a PIC-en
Fotó: Pexels.com

Betegfelvételi és látogatási tilalmat rendeltek el szerdától a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály Perinatális Intenzív Centrum (PIC) részlegén, közölte a kórház. 

Ezzel egyidejűleg kötelező lett a maszkviselés, megelőzés céljából, a munkatársakra vonatkozóan. A maszkviselésre vonatkozó intézkedés prevenciós célt szolgál, tekintettel arra, hogy a lakosság körében folyamatosan emelkedik az erre az időszakra jellemző légúti megbetegedések száma, írták kérdésünkre. A válaszban az is szerepel: a kötelező maszkviselés elrendelése minden esetben 

  • a betegek, 
  • a látogatók és 
  • a munkatársak

védelmét szolgálja. A kórház ettől függetlenül javasolja a maszk hordását az intézményben az alábbi, kiemelten veszélyeztetett célcsoportba tartozó betegeknek: immunhiányos betegek, onkológiai betegek, gyermekek, illetve az őket látogatók. A látogatóktól azt kérik, hogy amennyiben betegség jeleit érzékelik magukon, a betegek, a látogatók és a munkatársak védelme érdekében halasszák el látogatásukat. 

A szomszédos vármegyék közül Győrben például a betegek és a hozzátartozók figyelmét is felhívták a Petz- kórházban: több helyen kötelező a maszk a Covid-megbetegedések elterjedése miatt. Egyes osztályokon pedig látogatási tilalmat is elrendeltek. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban kedden döntöttek arról, hogy újra kötelezővé a maszkviselést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában