Felelős szülők

2 órája

A mentorálás nem egyirányú utca: az előző generációk sokat tanulhatnak az újabbaktól

A munkahelyi mentorálás hagyományosan arról szól, hogy egy tapasztaltabb munkatárs segíti az újabb generációk vagy kevésbé tapasztalt munkatárs szakmai- és karrierfejlesztését. Azonban az elmúlt években egyre elterjedtebbé vált a „reverse mentoring” (fordított mentorálás) koncepciója: a fiatalabb generáció, például a Z generáció (1997-2012 között születettek) mentorálja az idősebb generációkat, például a boomereket (1946-1964 között születettek).

Vaol.hu

A mentorálás kölcsönös tanulási folyamat, amely lehetőséget nyújt mindkét fél számára, hogy bővítse tudását, fejlessze képességeit és alkalmazkodjon az állandóan változó munkahelyi környezethez – mondja Mogyoróssy Ágnes üzleti coach, aki a hrpwr.hu oldalon arról ír, miért van szükség fordított mentoringra. 

Mentorálás a napi gyakorlatban
Mentorálás a munkahelyen
Forrás: Shutterstock

Az egyik legfontosabb ok a digitális átalakulás gyorsasága. Míg a boomerek életük jelentős részét digitális eszközök nélkül élték le, a Z generáció már beleszületett a digitalizált világába. Ők sokkal könnyebben alkalmazkodnak az új technológiákhoz, eszközökhöz és trendekhez, amelyeket a boomer generáció számára kihívást jelenthet elsajátítani. A Z generáció ráadásul olyan szemléletmódokat és értékeket hoz be a munkahelyekre, amelyek a korábbi generációk számára újfajta perspektívát kínálnak. Jellemzően nagyobb hangsúlyt fektetnek a munka-magánélet egyensúlyára, a rugalmasságra és a társadalmi felelősségvállalásra. Az előző generációk ezen a téren is sokat tanulhatnak tőlük, különösen abban, hogyan lehet hatékonyan dolgozni anélkül, hogy kiégnének.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban? A mentorálásban részt vevők közötti kommunikáció és nyitottság kulcsfontosságú. Példát is hoz: a fiatal kolléga segítségével a szervezet vezetője elsajátította, hogyan használja hatékonyan a közösségi médiát a személyes márka építésére. Közben felismerte, hogy ezek kulcsfontosságúak lehetnek a vállalat jövőbeni sikerében, a bizalom építésében és az üzleti kapcsolatok kialakításában. A vezető gondolkodásmódja is átalakult, ami lehetővé tette, hogy jobban megértse az új munkaerőpiaci trendeket és a Z generáció elvárásait.

A fordított mentorálás olyan kétirányú tanulási folyamat, amelyben mindkét fél nyer. 

A boomerek számára lehetőséget ad arra, hogy naprakészek maradjanak az új digitális vívmányokban, míg a fiatalabb generációk számára értékes tanulást nyújt egy tapasztaltabb munkatárssal való együttműködésben, állítja a szerző, aki egy esettanulmányt is bemutat a boomer tanulási folyamatáról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában