Muflonok Vasban?

2 órája

Berregnek a kosok a Kőszegi-hegységben

Ne lepődjön meg, ha furcsa hangokat hall. A szokásosnál korábban kezdődött a muflonok párzási időszaka.

Vaol.hu

Fotó: VN/Sárközy György

A házijuh ősének tartott muflon eredetileg Törökországban, Örményországban, Irakban és Iránban fordult elő, az újkőkorszak idején telepítették be Ciprus szigetére. A történelmi Magyarországra az 1860-as években Korzikáról telepítették be. Ma már valamennyi középhegységben megtalálható a faj.  

Rendkívül éber állat a muflon
Rendkívül éber állat a muflon  
Fotó: Kállai Márton

Kőszegi-hegységben szép számú muflon él, valószínűleg az osztrák grófok vadaskertjeiből szöktek meg, de hazai telepítés is volt a 70-80-as években. A kiváló érzékszervekkel rendelkező, rendkívül éber állatokat azonban még a csendes megfigyelő is csak nagy szerencsével láthatja - derül ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. beszámolójából. 

Ilyen a muflonok párzási időszaka

Tóth László kerületvezető vadász szerint idén a párzási időszak (üzekedés) korábban kezdődött. A párt kereső kos búgó hangját nevezik berregésnek. A juhokért folytatott harc komoly összecsapásokkal jár: a kosok nagy távolságból, nagy sebességgel fejjel rohannak egymásnak. Az ütközés erős hanghatással jár, ez a kopogás. A bárányok húsvét körül jönnek világra. 

Korábban írtunk az őzek nászáról is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában