Körkép

2 órája

Csoportos létszámleépítésről is érkezett jelentés - mutatjuk a legfrissebb vasi munkaerőpiaci mutatókat

Vas vármegye továbbra is előkelő helyen a foglalkoztatottsági rangsorban. Közzétette az második negyedévre vonatkozó munkaerőpiaci adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

Vaol.hu

Fotó: Illusztráció: Pixabay

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 228,4 ezer álláskereső szerepelt szeptemberben, ez az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva 0,2 százalékos, a megelőző hónaphoz képest pedig 1,67 százalékos növekedést mutat. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,6 százalék volt A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye (1,4, illetve 1,1 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek közé sorolják Budapest, Csongrád-Csanád, Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér és Veszprém vármegyét.  

Munkaerőpiaci adatok érkeztek
Munkaerőpiaci adatok 

Több mint 3500 üres álláshely

Vasban az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal csökkent, az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva 4,4 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma. Közülük egyébként 166-an voltak pályakezdőek. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 3 százalék volt az előző hónapban - jóval az országos átlag alatti.  

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közölte: 759 új állás helyet jelentettek szeptemberben, így összesen 3531 közül válogathattak az álláskeresők vármegyénkben. A hónap végére 778 helyet betöltöttek. Csoportos létszámleépítésről is érkezett jelentés, az 29 főt érintett.  

Munkaerő kerestetik 

A Központi Statisztikai Hivatal a közelmúltban tette közzé az első félévre vonatkozó munkaerőpiaci adatokat. A keresetek alakulásáról már korábban írtunk. Megtudtuk azt is, Vas azon kevés vármegyék egyike, ahol emelkedett a 15-74 éves foglalkoztatottak száma. A területi különbségek tovább nőttek a legjobb és legrosszabb munkanélküliségi mutatójú vármegyék között az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. Ezzel párhuzamosan alakult a potenciális munkaerő-tartalék is: magas volt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, és nagy tömeg állt rendelkezésre Budapesten és Pest vármegyében. 

Ezzel szemben a nyugat-dunántúli országrészben a munkaerő-tartalék relatíve alacsony volt. Vas vármegyében például 5 ezer fő - ez a második legkisebb érték az országban. 

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint az elmúlt negyedévekben az egyre kevesebb üres álláshelyre egyre több munkaerő-tartalék jutott, vagyis csökkent a munkaerőpiac feszessége, azonban a keresleti oldal munkaerővel szembeni igényeit a strukturális (végzettségbeli, szakmai, területi) eltérések miatt a kínálati oldal nem tudja teljesen kielégíteni , ez is hozzájárult a harmadik országbeli állampolgárságúak létszámának növekedéséhez. 

A legmagasabb munkaerőkereslet a Fejér és a Vas vármegyei (3 százalék), a fővárosi (2,7 százalék) és a Komárom-Esztergom vármegyei (2,4 százalék) székhelyű szervezeteknél jelentkezett.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában