Megemlékezés

2 órája

Október 23. Bükön: nekünk most van dolgunk!

Horváth László

Bükön, a Városháza parkjában emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, a 68 évvel ezelőtti eseményekről. Október 23-a alkalmából a Felsőbüki Nagy Pál általános iskola diáksága Három hulló falevél címmel idézte fel történteket. Az ünnepi szónok Csapláros Eszter, a Savaria Múzeum igazgatója volt.

október 23
Koszorúzás október 23-án: Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, dr. Németh Sándor polgármester, dr. Szabó András polgármester, dr. Tóth Ágnes jegyző, Baranyai Róbert alpolgármester

Beszéde végén a városvezetés, az egyházak, civil szereztek, intézmények vezetői, képviselői koszorúztak az október 23-i eseményekre emlékezve.

- A vidék forradalmát nem azért érdemes vizsgálni, mert mást akartak volna itt az emberek, mint a budapesti felkelésben, hanem azért, hogy bizonyos legyen, az 1956-os forradalom és szabadságharc, minden más hasonló eseménynél jellemzőbben nemzeti volt. A nemzet akaratát fejezte ki – fogalmazott beszédében. A forradalomhoz közömbösen viszonyuló emberek feltehetik magunkban a kérdést: mi közünk van nekünk ’56-hoz? Nem voltunk ott, nem vettünk részt az eseményekben, időben is távol áll tőlünk. A forradalomról emlékező és megemlékező emberek viszont úgy gondolják, valóban nem voltunk ott, nem vettünk részt az eseményekben, de nekünk most van feladatunk 56-al kapcsolatbab. 1956-ban olyan hatalmas dolog történt, ami olyan súlypontja a történelemnek, ami mid a mai napig hallatja hangját. A magyar szabadság kivívásáért küzdöttek az elnyomottakkal szemben. A forradalmárok, a fiatal egyetemisták és mindenki, aki belevetette magát az események forgatagába, azt a cél akarták elkérni, hogy egy jobb, élhetőbb Magyarország jöjjön létre.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában