150 árus, civil főzőverseny és az Alpokalja ízei

3 órája

Orsolya-napi vásár hétvégén Kőszegen: mutatjuk a programokat

Kőszeg történelmi belvárosában 150 vásáros kínálja portékáját október 19-20-án, szombaton és vasárnap. Az idén 23. alkalommal rendezi meg Kőszegen a Natúrpark ízei – Gasztronómiai fesztivált és Orsolya-napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A rendezvény ingyenes.

Tóth Katalin

Az Orsolya-napi vásár, Kőszeg egykori „nagyvására” évszázadokon keresztül lehetőséget adott a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. Jelenleg is a kőszeghegyaljai települések kézművesei adják a portékák minőségi alapját. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrparki települések kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, csuhé báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. Évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a vásár ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei lépnek fel a Fő téren és a Jurisics-vár területén. 

Orsolya-napi vásár
Orsolya-napi vásár forgata Kőszegen
Fotó: VN-archív

A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái adják a kézműves kirakodóvásár helyszínét – az idén 150 vásáros kínálja majd portékáját. 

Egyél-igyál sajátból!

A szervezők akciót hirdetnek a vendégek részére: hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! Kulturáltabban tudnak így kóstolni, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.

Mindkét nap Orsolya-napi Civil Főzőverseny a Civil Ízek Utcájában (Diáksétány)

A főzőversenyre civil szervezetek jelentkeztek, e mellett több közösség kínál süteményeket, készételeket. A zsűriben képviseltetik magukat a háziasszonyok Wächter Gyulánéval, a gasztronómiai szakemberek részéről Zamody Gábor nemzetközi gasztronómia versenybíró, a lakosság részéről pedig Básthy Béla polgármester kóstol. A Diáksétányon 45 civil szervezet vesz részt a főzőversenyben, gyűjt adományokat közössége céljainak megvalósításához. A megszokott bográcsételek mellett olyan ritkán kóstolható csemegékkel is találkozhatnak az ínyencek, mint az 

  • Úrasszony gombóc, 
  • Káposztás palacsinta gazdagon, 
  • Túrós gombaleves, 
  • Egérfánk szőlőlekvárral,
  • Székelykáposzta, 
  • Betyáros húsgombóc házi galuskával, 
  • Gesztenyés túrógombóc fahéjas almaszósszal, 
  • Békebeli húsleves
  • Vörösboros marhapörkölt házi galuskával, pejsli, 
  • vagy éppen Tejfölös bableves sterccel. 

A Fő téren és a Jurisics téren 150 kézműves-vásáros kínálja portékáit, miközben szombaton és vasárnap délután a Fő téren és a Jurisics várban kulturális programok szórakoztatják az ingyenes rendezvényre érkezőket. A színes vásárban lesz majd méz, gesztenye, tökmagolaj, bor, fonott termékek, sütőtálak, bőr áruk, ékszerek, szörpök, lekvárok, fürjtojás-készítmény, kürtőskalács, teakülönlegességek, kézműves sajtok és füstölt áru, kések, levendulás termékek, ruhák, gyümölcskészítmények, szarvasgomba, fajátékok és még sok-sok kézműves termék.

Az Orsolya-napi vásár ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény- és gyümölcs, valamint zöldség felhasználási, tartósítási formáinak versenyét hirdeti meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület (lekvárok, dzsemek, kompótok, szörpök, aszalékok, savanyúságok, pástétom, borecet). 

A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik: speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.

Mindkét napon örökbefogadó napot tart a Fekete István Állatvédő Egyesület!

Orsolya-napi vásár részletes programjai:

Kulturális programok

Október 19., szombat

Fő tér

14.30 Ataru Taiko

15.30 Langaléta Garabonciások

16.30 Trio Picanto

Jurisics-vár

14.00 Hajnalcsillag Néptáncegyüttes

15.30 Tézsula Nótakör

15.45 Vadrózsa Népdalkör

16.00 Mohácsi Tamburazenekar

Október 20., vasárnap

Fő tér

13.00 Langaléta Garabonciások

14.00 Gulyás László gyerekműsora

15.00 Boglya Népzenei Együttes és Sebők Lívia

16.00 D78 – balkán, klezmer, moldvai dallamok

Jurisics vár

14.30 Židanske Zvijezdice gyermekcsoport, Čakavci tánccsoport, Zsidányi tamburazenekar

16.00 Civil Főzőverseny és Ízek az Alpokaljáról eredményhirdetése

17.00 Kőszeg Város Fúvószenekara

A Civil Ízek Utcájában (vár melletti Diáksétány) szombaton és vasárnap

Civil Főzőverseny és délidőben kóstoló

Szombat

KÖSZHÁZ (Jurisics-vár külső udvar)

„Ízek az Alpokaljáról, Ízek az Írottkő Natúrparkban”

Szombat 9.00 – 11.00 óra nevezés a KÖSZHÁZ-ban, 14 órától kóstoló támogatói jegy vásárlásával az Írottkő Natúrpark standjánál a külső várudvaron.

Nevezési kategóriák: mindenmentes sütemény (tej, glutén, cukor és tojás nélkül) - édes sütemény - sós sütemény - lekvár, dzsem, befőtt, gyógylikőr - reformkonyha (szendvicskrém, pástétom, aszalt alapú készítmények)

Eredményhirdetés mindkét verseny esetében vasárnap 16 órakor a belső várudvaron.

Támogatók: Kőszeg Város Önkormányzata, NKA Közművelődés Kollégiuma, Írottkő Natúrparkért Egyesület

Információ: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel: 94/360-113, www.koszeg.hu, [email protected], facebook: https://www.facebook.com/OrsolyaNapiVasar

A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet! A Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye! 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában