A közösség tagja lett

2 órája

PASCH-tábla is jelzi a német kapcsolatok szorosságát – DSD vizsgahelyszínt avattak az Orlay-ban

DSD vizsgahelyszínt avattak kedden a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban (korábbi nevén Orlay). Az iskola mostantól hivatalosan is a PASCH (Schulen: Partner der Zukunft) közösség tagja, PASCH-tábla is jelzi a német kapcsolatok szorosságát.

Tóth Katalin

Szengyörgyvári Róbert, Rettegi Attila, Heike Neyens és dr. Sárayné Süle Gabriella

Fotó: Szendi Péter

A DSD (Deutsches Sprachdiplom, teljes nevén Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz) a német Kultuszminisztérium 1974 óta működő nemzetközi nyelvvizsgája, mely lehetőséget ad a diákok számára németországi munkavállalásra és németországi továbbtanulásra is, az Európai Unió országaiban az egyik legmagasabb szinten elismert német nyelvvizsga, melyhez iskolahálózat is kapcsolódik. 

Szengyörgyvári Róbert, Rettegi Attila, Heike Neyens és dr. Sárayné Süle Gabriella
Fotó: Szendi Péter

Az úgynevezett PASCH-kezdeményezés kapcsolja össze a több mint 1 800, Németországhoz különösen kötődő külföldi partneriskolából álló, világszintű hálózatot. A keddi ünnepségen az iskola az előzetes együttműködést erősítette meg azzal, hogy PASCH-plakettet vett át. A program célja, hogy a fiatalokban tartós érdeklődést és lelkesedést ébresszen a modern Németország és a német nyelv iránt – fogalmazta meg beszédében dr. Sárayné Süle Gabriella igazgató. Hozzátette: az iskola ezzel egy 44 magyarországi intézményt számláló közösség aktív tagja lesz, ami színesíti diákéletüket és lehetőséget ad arra, hogy tanáraik újszerű továbbképzéseken vegyenek részt. A program révén a német nyelvet kiválóan beszélő és a német kultúrát ismerő fiatal felnőttekké válhatnak diákjaik, akik a gazdasági élet munkaerőpiacán helytállnak és hozzájárulnak a hagyományosan szoros német-magyar kapcsolatok erősítéshez. 

Beszélt az előzményekről is: 2023 áprilisában a VMSzC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum a Szakképzési Centrummal együtt előzetes együttműködési megállapodást írt alá Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA), Budapesti Német Szaktanácsadás képviseletével. Ennek értelmében Vasban egyedüli intézményként a 2023/24-es tanévtől a német kéttanítási nyelvű osztályainkban a diákok DSD nyelvvizsgára készülnek tanórai keretben, majd a nyelvvizsgát ingyenesen tehetik le 12-13. évfolyamokban. Az idei tanévben sor kerül az első DSD II. vizsgákra, ahol B2 és C1 szintet érhetnek el a diákok, melyhez kapcsolódóan a munkát már az előzetes megállapodás aláírásával megkezdték tanáraik.

Az eseményen jelen volt a Budapesti Német Nagykövetség kultúrreferense is. 

PASCH-tábla átadása:
PASCH-tábla átadása: Kirsten Ahlers és dr. Sárayné Süle Gabriella
Fotó: Szendi Péter

Kirsten Ahlers magyarul üdvözölte a megjelenteket, és gratulált a csatlakozáshoz. A diákoknak azt hangsúlyozta, a DSD nem csupán egy nyelvvizsga, hiszen számos lehetőséget megnyit előttük a kultúrában és a munkaerőpiacon. Heike Neyens-szel (ZfA) együtt adta át a PASCH-táblát dr. Sárayné Süle Gabriellának, majd megállapodási szerződést írtak alá a felek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában