Mit, mennyiért

2 órája

Piaci körkép: ősszel a tökfélék, az alma és dió is jól fogy - mutatjuk az árakat is - fotók

Beindult az őszi termékek szezonja, mi pedig a szombathelyi piacra látogattunk ki, hogy lássuk mit mennyiért kaphatunk meg. Cikkünkben hozzuk a piacon látott árak listáját.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

Pénteki Látogatásunkkor Bárdosi Csaba jáki őstermelőt keretük fel elsőként a piacon, aki elmesélte: szüleitől vette át gazdaságát, ahol segítőivel mindent maguk, a két kezükkel termelnek meg, immár hatvan éve. Mindig szezonális zöldáruval érkezik a piacra, heti kétszer – ennyi alkalom fér bele számára a kerti munkák mellett. Most éppen vöröshagymát, burgonyát, céklát, paprikát, kaprot, sütő- és főzőtököt, valamint patisszont árult. A hűvösebb idő beköszöntével savanyúságot is árul, amivel a tavasszal és nyáron megtermelt zöldségeket tartósítja télire. Ezúttal csalamádét találtunk a pultján.

Piaci körkép
Piaci körkép: bőséges a kínálat Szombathelyen
Fotó: © Cseh Gábor

- Sajnos idén nyáron sokat kellett öntözni, most pedig egyben hullik le az a csapadék, ami eddig hiányzott. Az öntözés miatt megemelkedett termelési költség sajnos visszaköszön a termékek áraiban, a termény pedig kevesebb lett. A másodvetés idén nem sikerült, a növények másodjára nem tudtak már kikelni a forró talajban – mesélte a termelő az idei szezon kapcsán.

A termékek árairól is érdeklődtünk Csabánál: a burgonyát kilónként 400 forintért árulja, a céklát 500 forintos kilós áron, a lecsónak való paprikát hétszáz forintért, a különböző fajta tököket 400 forintért adja kilonként. A kaporból egy kisebb csomóval 300 forintba kerül nála.

Árak a piacon

A piac többi árusánál is nézelődtünk, az ősszel aktuális termékek hol, mennyibe kerülnek. Az alábbi felsorolásban foglaljuk össze milyen árakkal találkoztunk:

  • vargánya 7000 Ft/kg
  • vöröshagyma 500-600 Ft/kg
  • burgonya: 400 Ft/kg (a normál méretű egy helyen került 300 forintba, egy árus pedig aprókrumplit is árul 250 Ft/kg áron)
  • sütőtök 500-1000 Ft/kg
  • főzőtök 800 Ft/kg
  • Halloween-tök: 500-600 Ft/kg
  • dísztök: 400 Ft/db
  • alma (fajtától függően) 300-500 Ft/kg
  • dió 5500-5600 Ft/kg

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában