Közügyek

3 órája

Megalakult az új Országos Szlovén Önkormányzat

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke október hó 14. napjára hívta össze az Országos Szlovén Önkormányzat alakuló ülését, melyre a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központban került sor.

Gombos Kálmán

Az ülés a magyar és szlovén himnuszokkal vette kezdetét, majd a korelnök (Faschingné Libricz Irén) köszöntötte az alakuló ülésen megjelent képviselőket és vendégeket. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Kissné Köles Erika Szlovén Országgyűlési Szószóló; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért felelős államtitkára és Tircsi Richárd főosztályvezető, valamint Dubravka Šekoranja, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja, a Vas Vármegyei Kormányhivataltól pedig Dr. Orbán István főigazgató.

Országos Szlovén Önkormányzat
Országos Szlovén Önkormányzat
Fotó: Szendi Péter

Szlovén Önkormányzat

Kissné Köles Erika köszöntötte a közgyűlés résztvevőit. A képviselőknek gratulált a megválasztásukhoz, s emlékeztette őket arra, hogy a magyarországi szlovén közösség érdekeit képviselik majd az elkövetkezendő öt évben. Soltész Miklós is köszöntötte a jelenlévőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy méltatni kell az előző önkormányzati testület munkáját, köszönet jár nekik az elvégzett munkáért. Ahol összefogás van, ott könnyebb együtt dolgozni, könnyebb megoldani a feladatokat. Ehhez kívánt békés, összefogó együttműködést.

Dubravka Šekoranja asszony a szentgotthárdi Főkonzulátus nevében köszöntötte a közgyűlés résztvevőit. Mint elmondta: reméli, hogy a Közgyűlés jelenlegi összetételében is folytatni tudja a sikeres munkát. Kérte, hogy továbbiakban is maradjanak barátok, összetartóak, s dolgozzanak e kis közösség érdekében. A korelnök tájékoztatta a jelenlévőket a Nemzeti Választási Bizottság a szlovén országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának eredményéről, ami alapján 15 mandátum került kiosztásra. A megbízólevelek átvételére minden képviselő részéről sor került az alakuló ülés időpontjáig.

A képviselők a szlovén nyelvű eskütétel után, az első napirendi pont keretében megválasztották a szervezet elnökét. Holecz Károly elnök megköszönte, hogy a képviselők bizalmat szavaztak részére. Ez a bizalom nagy megtiszteltetés a számára, de egyben felelősség is. Legfontosabbnak a népszámlálást – és annak eredményét - tekintette.

Az elnökválasztás után a képviselők megválasztották a szervezet elnökhelyettesét, Dr. Kondor István Pétert, és létrehozták a bizottságokat. Pénzügyi Ellenőrző Bizottsági tagok: Gyécsek Alexandra, Trajbár István, elnök: Soós László. Oktatási Bizottsági tagok: Kovács Andrea, Labritz Regina, Faschingné Libricz Irén, Wachter Gábor, elnök: Bajzekné Labricz Gabriella. Kulturális Bizottsági tagok: Dr. Dancseczné Kovács Tünde Irén, Grebenár Tamás; Monek Lászlóné, Császár Róbert, elnök: Bartakovics Ilona.

A képviselők jóváhagyták az Országos Szlovén Önkormányzat Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatát, valamint határoztak a képviselői tiszteletdíjakról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában