Elismerés

2 órája

Vasi diákokat is díjaztak a Sztehlo Gábor örökségének újragondolása pályázaton

A pályázaton a napokban hirdettek eredményt: vasi diákokat is díjaztak, adta hírül Facebook-oldalán a Kőszegi Városi Múzeum Könyvtár és Levéltár.

Vaol.hu

Sztehlo Gábor örökségének újragondolása – a Z generáció és a Gaudiopolis – ezt a címet kapta a pályázat, mely célul tűzte ki, hogy a diákok megismerjék Sztehlo Gábor életét, szolgálatát és a Gaudiopolis történetét, majd innovatív válaszokat keressenek a jelenkor kihívásaira és kisebb közösségek jobb, demokratikusabb működtetésére.

A pályázók négy kategóriában adhatták be munkáikat egyénileg vagy 3 fős csoportban: tudományos jellegű, irodalmi (esszé, novella, vers), képzőművészeti (festmény, rajz, montázs, makett, képregény) és multimédiás jellegű munkák (Podcast, TikTok videók, kisfilm, Instagram oldal)

A kiírásra 19 pályamunka érkezett: három általános iskolai diák és 16 középiskolai, melyek összesen 34 diákot mozgattak meg. Hat pályamű érkezett az irodalmi kategóriában, 5 képzőművészeti pályaművet értékeltek és hét multimédiás alkotás is született.

A kiírással összhangban a bírálóbizottság kiemelt szempontként figyelte az alkotások kreativitását, az innovatív megközelítést, a történeti háttér megértését, a javasolt megoldások esetleges gyakorlati alkalmazhatóságát, a technikai eszközök használatát, a nyelvhelyességet, a nyelvi igényességet és a korrekt forráskezelést.

A felajánlásoknak köszönhetően több, mint 1 millió forint értéket képviselnek a díjak, amelyeket szeptember 25-én Budapesten a Deák téri evangélikus templomban adtak át. 

A díjazottakat köszöntötte többek között Sztehlo Gábor lánya, Sztehlo Ildikó, Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Fabinyi Tamás püspök, Gregersen-Labossa György lelkész, a Diakóniai Bizottság elnöke és Sipos András, a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület elnöke.

Az első helyezetteket Várnainé Balogh Beáta, történelemtanár és múzeumpedagógiai szaktanácsadó, a Történelemtanárok Egylete és egyben a kőszegi városi könyvtár képviselője méltatta.

A Bírálóbizottság különdíjat ítélt a Törigaudio pályamunkának, amely a tudományos jellegű tanulmány kategóriában egyetlenként született Sztehlo Gábor gyermekei címmel. Szerzője Kovács Áron, a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 7. b osztályos tanulója.

Az irodalmi jellegű pályamunkák közül a Piros pipacs jeligés különleges pop up könyvet díjazták első helyen. A sokaság apja című alkotás Ökrös Julianna, Perlaki Jázmin Sára, Tóth Tünde Tímea a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanulóinak munkája.

A képzőművészeti pályamunkák közül néhány ponttal megelőzve a többieket lett első a „Velünk” jeligés alkotás Jobb világ címmel Bajnay Flóra, Hajós Lilla Hilka, Csabankó Manisa, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjainak alkotása.

A multimédiás pályázatok közül valamennyi bíráló a maximális pontot adta a Tarem24 jeligés munkára, mely a Tudunk segíteni? címet viseli. Alkotói Berkes Enikő, Kiss Olívia Fanni, Nagynemes Laura, valamennyien a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium diákjai.

Kiemelendő még a szombathelyi Szita Szilvia tanárnő diákjainak teljesítménye: 

Irodalom kategóriában 3. lett a Sarkcsillag című költemény Ferencz-Csibi Kata, Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum diákjának verse.

Iskolatársai közül jutalmazták A megmentő című verset, Horváth Marina költeményét. Képzőművészet kategóriában 2. lett A XX. századi megváltó – Jerabek-Karlovich Annamária festménye és 3. lett A megmentő című festmény, Sali Boglárka alkotása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában