Látványos kiállítással várták a látogatókat

2 órája

Vasi vadászok büszkeségei – Aranyérmes gímbikák a XII. Trófeaszemlén

Szebbnél szebb trófeák és aranyérmes gímszarvasok kápráztatták el a látogatókat a Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központban megrendezett XII. Vas Vármegyei Trófeaszemlén. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. szervezésében idén 125 gímbika trófeáját állították ki, köztük több országosan is elismert példányt.

Csabai Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Ahogy a szeptemberi vadászati szezon kezdetével elindult a gímszarvasok elejtése, úgy készült a helyi vadásztársadalom az országos szinten is egyedülálló XII. Vas Vármegyei Gímszarvas Trófeaszemlére. Október negyedikén, a Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központ vadászháza melletti réten látványos kiállítással várták a látogatókat.

XII. Vas Vármegyei Gímszarvas Trófeaszemle számokban

Az idei eseményen 125 gímbika trófea vonult fel a nagyközönség előtt, melyek 11 vadászatra jogosult szervezet 16 vadászterületéről érkeztek. A trófeák közül 17 arany-, 43 ezüst-, és 47 bronzérmes gímbika büszkeségeit láthatta a közönség, amelyek súlya 9 és 14 kg között mozgott.

Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vadgazdálkodási osztályvezetője ünnepélyesen nyitotta meg a XII. Vas Vármegyei Trófeaszemlét, ahol külön köszöntötte az Agrárminisztérium, a Vadgazdálkodási Főosztály, valamint a vadászkamara képviselőit, többek között Kovács Ferencet, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetőjét, Gecse Józsefet, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügy Osztály vezetőjét, Bodorics Pált, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének hivatásos vadász alelnökét, dr. Kondora Bálintot, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökét, dr. Pilisi Gábor vezérőrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, Radics András és Bokácsi Gábor tájegységi fővadászokat. dr. Pusztavámi Márton a Vas Vármegyei Agrárkamara elnökét, Alfons Mensdorff-Pouilly gróf urat, illetve Bugán Józsefet, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatóját. A zenei aláfestésről a Vas Vármegyei Vadászkürt együttes gondoskodott.

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a vadgazdálkodás és a klímaváltozás kapcsolatáról beszélt. Kiemelte, hogy az erdő és a benne élő vadállomány változásai összefüggenek a globális éghajlati viszonyokkal. „A természet egyensúlyának fenntartása vadászok és erdészek közös felelőssége, hiszen a változások ütemét lassítanunk kell” – fogalmazott.
Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője is elismerően beszélt a vasi vadászok eredményeiről. Tőle elhangzott: országos szinten tíz év alatt 53 ezerről 90 ezerre nőtt a gímszarvas elejtések száma, ez a tendencia Vasban is, itt négyezer-ötszázról hatezerre ugrott ez az adat. A trófeaszemle a hagyományokhoz híven bőgőkürt bemutatóval zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában