Marburg-vírus

2 órája

Európában is megjelenhet a vérzéses lázat okozó vírus? – Vasi infektológust kérdeztünk

Marburg-vírus fertőzés gyanújával szállítottak kórházba két embert Hamburgban még szerdán, mert tüneteik alapján attól tartottak, hogy az életveszélyes vérzéses lázzal járó betegségben fertőződtek meg. Kell-e tartanunk a vérzéses lázat okozó Marburg-vírus magyarországi megjelenésétől és terjedésétől? Ezt is megkérdeztük a Marburg-vírus kapcsán dr. Schneider Ferenctől, a Markusovszky-kórház Infektológiai Osztályának vezetőjétől.

Tóth Katalin

A két érintett szerdán érkezett Németországba Ruandából – ahol az elmúlt hetekben többen meghaltak a betegségben –, és már az utazás során felhívták az egészségügyi hatóságokat, mivel vírusfertőzéses tünetektől szenvedtek. Negatív lett azonban az egészségügyi vizsgálati eredményük, ezt közölték a német hatóságok csütörtökön. A Marburg-vírus a haemorrhagiás (vérzéses) lázat okozó vírusok közé tartozik, ilyen például az Ebola és a Lassa-láz is. Trópusi gócokból indul, emberről emberre is terjed. A halálozás magas, védőoltás, specifikus terápia nincs. A védekezés alapja a fertőzött beteg elkülönítése, a beteget csak megfelelő védőöltözetben szabad ellátni, a fertőző gócokat kerülni kell – mondta el dr. Schneider Ferenc infektológus.

Marburg-vírus
A Marburg-vírus halálozási rátája csaknem 90 százalékos
Illusztráció: VN-archív


 

A Marburg-vírus járványok története az alábbi linken található >>

 

Közleményt adott ki a népegészségügyi központ

Időközben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményt adott ki: e szerint hazánkban nem kell tartani a járvány megjelenésétől.
Mint írják: 

Az Afrikában előforduló Marburg-vírus, egy az Ebola vírussal szoros rokonságban álló, vérzéses lázat okozó vírus. Influenzaszerű tüneteket követően magas láz, vérzések, a belső szervek károsodása jeletkezhet. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fertőzött, de tüneteket nem mutató ember nem képes megfertőzni a vele kapcsolatba kerülőket.

Ruandában zajlik egy Marburg járvány 

Jelenleg az afrikai Ruandában zajlik egy Marburg járvány, ahol október 3-ig 36 fertőzöttet regisztráltak, közülük 11-en elhunytak. Egy Ruandában Marburg fertőzöttet ápoló fiatal orvostanhallgató és barátnője Németországba visszatérve Marburg vírus fertőzésre utaló tüneteket mutatott a Hamburg felé tartó vonaton, ezért a német hatóságok karanténba helyezték őket, kivizsgálásuk folyamatban van. Hasonló eset történt szeptemberben Belgiumban, ott nem igazolódott be a vírusfertőzés.

Mi az esélye annak, hogy Magyarországon járványt okozzon? 

A Marburg-vírus okozta járvány megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a fertőzött vagy gyanús személyek elkülönítése, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. Bár a Marburg-vírust már korábban is behurcolták Európába, annak a valószínűsége, hogy Magyarországon megjelenjen és járványt okozzon rendkívül alacsony. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi helyzetet, állandó kapcsolatban van a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel, külföldi társintézetekkel. Az NNGYK-ban működő Nemzeti Biztonsági Laboratórium kijelölt Európai Referencia Laboratóriumként a hét minden napján, napi 24 órában készenlétben van és felkészült a vírus kimutatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában