Ki tudja, hogy került oda?

2 órája

Villamos a kerti törpéje - Szombathelyi házikó kertjében pihen egy öreg villamos

Különleges, extra kerti törpéje van valakinek Szombathelyen. A város határában egy picike házikó udvarán egy villamos áll.

Vaol.hu

Fotó: VN

Autók suhannak el  az öreg kerti villamos mellett és valószínűleg az évtizedek is, mert elég rossz állapotban van, futók, kerékpárosok tekintete kíséri rozsdásodását. Talán tárolónak használják, talán nem, mindenesetre egy régi bicikli látszik benne lenni. 

villamos
Autók suhannak el az öreg kerti villamos mellett, és valószínűleg az évtizedek is Fotó: VN

A szombathelyi villamos a 19. század végén, 1897. június 4-én indult el és 1974. augusztus 20-án-ben fejezte be működését. Amint a szombathelyi villamosvonal leírásából megtudjuk, ez volt az útvonala és megállói: Vasútállomás (Éhen Gyula tér) – Széll Kálmán utca (Sztálin utca) – Király utca (Bajcsy-Zsilinszky utca) – Fő tér (Piac tér; Köztársaság tér) – Széchenyi utca – Berzsenyi Dániel tér (Széchenyi tér) – Hollán Ernő utca – Kiskar utca – Óperint utca – Kálvária utca (Zsiray Lajos utca) – Kálvária.

A villamos emlékét hivatalosan az 1-es számú kocsi őrzi, amelyet  1997-2007 között a szombathelyi vasútállomás előtt állítottak ki, majd a rongálások miatt áthelyezték a Smidt Múzeum udvarára. Láttunk már itt menyasszony fotózkodni, de sajtótájékoztató céljára is használják.

villamos
Lehet, hogy ebben a kertben rozsdásodik évtizedek óta ez a villamos?
Fotó: VN

A történetírás szerit a 6-os pályaszámú volt az utolsó kocsi, amely végigjárta Szombathely villamosvonalát. Ki tudja hová lett? Talán épp ez az, itt a város határában, valakinek a háza udvarán. 

Ismeretes, hogy ki az az utolsó élő ember, aki még vezette a szombathelyi villamost, és közismert az a közlekedéstörténettel foglalkozó szakember, aki mindent tud a szombathelyi villamosról, de azt nem tudjuk, hogy került ebbe a kertbe az egyik kocsi, miként szállították, hiszen sínek erre sohasem vezettek. 

Rejtély, hogy került ide a villamos

A villamos mégis itt van, kicsit ferdén áll, mint ami hirtelen parkolt be, aztán már nem módosított a helyzetén.  Talán már maga sem emlékszik, hogy került ide, de joggal vélheti, hogy ha embereket már nem szállíthat, kerti törpének még jó lehet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában