Villamos-nap

1 órája

Újra jár(t) a villamos Szombathelyen – megelevenedett a múlt a Smidt Múzeum udvarán - videó

A szombathelyi villamos 50 éve szűnt meg, a Smidt Múzeum erre az évfordulóra emlékezett szombaton. Többek között szakmai előadások, szabadulószoba és filmvetítés várta a Villamos-nap résztvevőit.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Néhány nappal ezelőtt a Smidt Múzeum udvarán kiállított villamosban ismertette őszi programjait a Savaria Múzeum. Szombaton pedig szabadulószobává alakult a várost egykor járó villamoskocsi. 

Szabadulószoba a Villamos-napon
Szabadulószoba a Villamos-napon
Fotó: © Cseh Gábor

Villamos mint játszótér - kicsiknek és nagyoknak

A professzornak a vasútállomásra kell sietnie, ezért villamosra száll a Kálváriánál. A vasútállomásra tartó úton azonban elkeveredik a vonatjegye a bőröndök között. Eléri vajon a járatot? Ahhoz, hogy megtudjuk, számos feladványt kell teljesítenünk a villamosban berendezett szabadulószobában. Nagy Adrienn történész, muzeológus, a Smidt Múzeum intézményvezető-helyettese elárulta: az egyes állomások között kibontakozik az egykori szombathelyi villamos története - még azt is megtudhatjuk, hány megállója volt anno. Ehhez néhány matematikai feladatot és Szombathely városához kapcsolódó kérdést is meg kell oldani. 

Újra jár(t) a villamos

Sütő Gábor vasútmodellező működő villamosmodelljét is megcsodálhatták az érdeklődők az udvaron, a múzeumban pedig különböző előadásokra várták az érdeklődőket. Eltűnt sínek – Emlékek az egykor volt szombathelyi villamosról címmel kamarakiállítás is nyílt a Smidt Múzeum. A tárlaton a villamos történetével kapcsolatos tárgyi anyagok kaptak helyet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában