1100 éve Európában, 20 éve az unióban

2 órája

Ön tudja mi a különbség a gyulai és a csabai kolbász között? - A hungarikum ízei találkoztak Kőszegen - fotók, videó

Kőszegre érkezett a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott, 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című kulturális programsorozat. A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza is várta az érdeklődőket - többek között gyulai és csabai kolbászos falatokkal.

Cseh-Egyed Bernadett

20241116 Képen: Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és Csepregi Anita NMI munkatárs, „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” című kulturális programsorozatot a kultúrstratégiai intézmények közreműködésével, Kőszeg, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Július 1-jével Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek jegyében féléves útjára indult a Kulturális és Innovációs minisztérium 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című kulturális programsorozata. Szombaton napsütéses, gyönyörű őszi időben várták az érdeklődőket Kőszegen - várudvaron például a játékos kedvű gyereket, de egyebek mellett volt táncház is. –Van itt óriásmemóriajáték, óriás puzzle, négykezes labirintus – valamennyi játék játszva tanít: a gyerekek a vármegye értékeit ismerhetik meg a képeken keresztül Szalafőtől a Cáki pincesorig – tudtuk meg Éles Krisztinától, a Nemzeti Művelődési intézet vasi igazgatójától. 

1100 éve Európában, 20 éve az unióban -
1100 éve Európában, 20 éve az unióban - Táncház is volt Kőszegen
Fotó: © Cseh Gábor

1100 éve Európában, 20 éve az unióban - Ezúttal Kőszegen

Egy kellemes sétára innen, a Jurisics téren kapott helyett a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza. A sátorral, asztalokkal, székkel hívogató vendéglővé, kellemes találkozóhellyé változott a hely. A hungarikum ízeiből kaptak kóstolót az erre járók: rögös túrós pogácsát, pick szalámis, illetve csabai és gyulai kolbászos falatkákat, desszertként pedig szilvalekvárral töltött tepertős papucsot kóstolhattak. - Sokan nem tudják, egyetlen összetevő van, ami a gyulai kolbászban bent van, a csabaiban pedig nincs: a feketebors - árulta el Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács. Mindegyik kitűnő választás azonban egy hétköznapi reggelire éppúgy, mint bor- vagy sörkorcsolyán kínálva.  

A rendezvénysorozat részeként november 18-án a Nemzeti Színház A helyiség kalapácsa című előadását láthatja a nagyérdemű, november 19-én, kedden pedig művészettörténeti interaktív előadás zárja a rendezvényt. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában