2024.11.10. 15:41
Szent Márton Lovagrend új lovagja egy hölgy
Új lovagot avattak november 8-án, a Szent Márton Látogatóközpont kertjében. A Szent Márton Lovagrend új lovagja egy hölgy: Vargáné Szabó Henrietta.
Fotó: Martinus Egyesület
Dr. Székely János megyés püspök mondott köszöntőt, majd a Szent Márton Lovagrend avatási ceremóniája a laudációval folytatódott. Vargáné Szabó Henrietta könnyűipari mérnök, igazgató Zalaszentgróton él. A Szent Márton Lovagrend egyedi díszöltözetének és jelképeinek megalkotásával − méltón képviselve a mártoni szerénységet−, maradandót alkotott.
Önzetlen közösségi munkájával több civil szervezetet támogat Zala és Vas vármegyékben. Hitvallása: tartsuk meg közösségeink hitét a szeretetben, az összefogásban, hogy létezni tudjunk, és értékeinket továbbadhassuk az utánunk jövő generációknak, hiszen Szent Márton szellemiségének őrzése, a múltról tanúskodó információk átadása az elődeink iránti megbecsülés, ugyanakkor üzenet is a jövő nemzedékeinek.
Dr. Puskás Tivadar, a Szent Márton Lovagrend nagymestere lovaggá fogadta a jelöltet és kérte, védje és gyámolítsa az elesetteket. Tetteivel törekedjen a tökéletességre a lovagi erények útján, hogy Szent Márton szellemisége méltóképpen megbecsült legyen.
Majd a Szent György Lovagrend, a Szent Gellért Pannóniai Lovagrend, a IV. századi, Szent Márton korabeli őrség előtt, amelyet Jankovics Zoltán parancsnok vezetett, és a lovagtársak, valamint a vendégek előtt tette le esküjét Vargáné Szabó Henrietta.
A díszes Lovagi Oklevelet, a Szent Márton Lovagrend emlékplakettjét és kitűzőjét Steindl Rezső kancellártól vehette át.
A Szent Márton templomban közösen imádkoztak Bodorkós Imre atyával a lovagrend névadójához, járjon értük közben Istennél, hogy hűségesen kitartsanak hitükben és imádságaikban.
Hagyományosan Márton-kiflit sütöttek a Szent Márton Lovagrend lovaggá avató ünnepségére
Az ünnepre ismét a lengyel származású Bönditzné Siwiec Magdaléna sütötte a Szent Márton-kiflit − saját recept szerint, ami különleges fehér mákos, mandulával, dióval, naranccsal és mézzel készült édesség.
Az új bor a vaskeresztesi Mittl Pincészet nedűje, a kékfrankos rozéja volt, amellyel koccintottak a jelenlévők.