Kettős évforduló

2023.10.05. 10:05

Nem akart félni - Kiállítás a Savaria moziban Golda Meir születésének 125. évfordulóján

Egy élet - képekben címmel nyílt kiállítás Golda Meir születésének 125. évfordulójára a Szombathelyi Magyar - Izraeli Baráti Társaság szervezésében, Nagy Anna esztéta bevezetőjével, Varga Hedda történész ajánlójával szerdán este a szombathelyi Savaria moziban, ahol a megnyitó után levetítették a világ harmadik női miniszterelnökét, az első Vaslady-t bemutató, a jom kippuri háború idején játszódó Golda című életrajzi filmet.

Vaol.hu

Tárlatnyitó a Savaria moziban

Fotó: Unger Tamás

Golda Meir Kijevben született, gyerekkorának meghatározó élménye félelem - a zsidóknak sokszor kellett menekülniük pogromok elől Ukrajnában. 1906-ban a család kivándorolt Amerikába, Milwaukee-ban telepedtek le, Golda apja ácsként dolgozott, édesanyja fűszerüzletet nyitott. Ahogy Varga Hedda a megnyitón hangsúlyozta: az elszántság, a bizonyítási vágy Golda Meir egész életét jellemzi. Meg akarta mutatni, hogy új környezetében is helyt tud állni - és ez maximálisan sikerült is neki. Ha úgy adódott, a családi akaratnak is ellentmondott: 14 éves korában Denverbe ment, a nővére is ebben a városban élt - az anyai döntés, a korai házasság elől menekült el. És lám: Denverben ismerte meg  Morris Myersont, akivel 1917-ben kötött házasságot. Golda egyetemistaként csatlakozott a cionista mozgalomhoz, a fiatal pár 2921-ben Palesztinában telepedett le. 

Varga Hedda nyitotta meg a kiállítást
Fotó: Unger Tamás

Az államalapító

Golda Meir  1948-ban egyike volt Izrael állam megalapítóinak, majd 1949-től 1956-ig az ország munkaügyi, 1956-tól 1965-ig pedig külügyminisztere volt. 1965-ben betegségre és kimerültségre hivatkozva lemondott, 1969-ben azonban Lévi Eskól miniszterelnök váratlan halála után ő lett az új miniszterelnök. Akkor már beteg volt - de soha nem adta föl. 

„Golda az egyetlen férfi a kormányban” – mondta róla a Dávid Ben-Gúrión izraeli miniszterelnök - a mondat olvasható a Savaria mozi kiállításán, jellemezve egyúttal a férfiközpontú világot, a férfiközpontú politikát, sőt a férfiközpontú zsidó hagyományokat is. 

Golda Meir életének fontos pillanatai a tárlaton
Fotó: Unger Tamás

Helen Mirren játssza

Az Oscar-díjas Helen Mirren játssza Golda Meirt abban az új játékfilmben, amelyet a szombathelyi tárlatnyitó után levetített a Savaria mozi.  Ahogy a filmajánló mondja:  1973 októberében, Golda Meir kormányzása legvégén tört ki az ún. jom kippuri háború,  Izrael és több, Egyiptom és Szíria vezette arab ország között. Ezt a 20 napig tartó háborút kíséri figyelemmel a Golda című életrajzi film,  Guy Nattiv rendezésében. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában