Szezon

2024.06.02. 08:55

Autók, fecskék, felhők, csillagok - a Nagy Nyári Nyitány a Kőszegi Várszínházban

Szombaton hivatalosan is megnyílt a nyár a Kőszegi Várszínházban. Elvégre ez volt a (meteorológiai) nyár első napja, amely hozott ugyan esőt is - de talán csak azért, hogy ne felejtsük el a kőszegi szabadtéri nyarakat kísérő izgalmakat. Mert persze elállt, amikor kellett. Előbb színháztörténeti kiállítás nyílt, aztán Miklósa Erika adott koncertet a szombathelyi szimfonikusokkal, Vajda Gergely vezényletével.

Vaol.hu

Gajdó Tamás színháztörténész és Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója a fotókiállítás megnyitóján a lovagteremben

Fotó: © Cseh Gábor

A lovagteremben nem kell tartani az esőtől. Szombaton délután ott nyílt nyárindító kiállítás Országomat egy ló(erő)ért címmel, az OSZMI gyűjteményéből, Gajdó Tamás színháztörténész ajánlásával. A fotókon színészek és járműveik láthatók - izgalmas utazás ez képzeletben is, sok mindenről mesél. 

Országomat egy ló(erő)ért - a tárlat elkíséri a kőszegi szezont
Fotó: © Cseh Gábor

Aztán következett a Nagy Nyári Nyitány: "Pazar este volt. Pazar nyitása a Kőszegi Várszínház nyarának. Vastaps, ováció, álló vastaps. Köszönjük Miklósa Erikának, Subedi Annának, Vajda Gergelynek és a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarnak. És a csodás Közönségnek. Mindannyian elkergették az esőt, amely a hangverseny kezdete előtt 6 perccel elállt. (...) szabadtéren, a szabad égbolt alatt az is megesik, hogy madárcsapatok szólnak bele a koncertbe. Ez történt nálunk. Vajda Gergely épp Bartók Béla az Este a székelyeknél és az Ürögi kanásztánc műveit vezényelte, amikor fecskecsaládok és barátposzáták (így tippelünk) is követni kezdték a karmesteri pálca intéseit, és bekapcsolódtak a zenébe a zenéjükkel. Fergeteges volt..." - áll a Kőszegi Várszínház bejegyzésében. 

A Nagy Nyári Nyitány a várszínház nagyszínpadán - Miklósa Erikával, Vajda Gergellyel, a szombathelyi szimfonikusokkal
Fotó: VN/Kőszegi Várszínház

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában