Könyvhét

2024.06.24. 19:00

Mit olvasunk most? Dr. Baráthné Molnár Mónikával, a Berzsenyi Könyvtár vezetőjével beszélgettünk a vasi kölcsönzési szokásokról

Az Ünnepi Könyvhét apropójából megkerestük a szombathelyi könyvtár vezetőjét és megkérdeztük, milyen könyveket olvasunk? A legtöbben Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk című regényét kölcsönözték ki, a gyerekkönyvek közül Bartos Erika: Gyógypuszi című könyve a legnépszerűbb jelenleg.

A Berzsenyi Könyvtár vezetőjével beszélgettünk

Fotó: © Cseh Gábor

VAOL: Hogyan látja az olvasás társadalmi megítélését 2024-ben? Változott-e az utóbbi években a Berzsenyi Könyvtárban?    Dr. Baráthné Molnár Mónika: A sokszor elhangzó megállapítás, hogy egyáltalán nem olvasunk, nem helytálló, a mi adataink alapján nem ez látszik. Olvasnak, és könyvet (is) olvasnak az emberek. Persze, nap mint nap látunk olyan fotókat, hogy mindenki a telefonját böngészi. De rengeteg könyvet olvasó ember van, ami rendkívül jó érzéssel tölt el. A 21. század embere számára az olvasás három tevékenységhez köthető: a szabadidős tevékenység, a munka és a tanulás, valamint a hétköznapi információszerzés. Mi, szakemberek a könyvtárakban arra törekszünk, hogy a „tudás, élmény, találkozás” helyszíneként mind többeket ismertessünk meg az olvasás szépségével. 

A Berzsenyi Könyvtárban nem csappan az olvasási kedv
A Berzsenyi Könyvtárban nem csappan az olvasási kedv
Fotó: © Cseh Gábor

A Berzsenyi Könyvtárban hamarosan új e-könyv szolgáltatás lesz

VAOL: Mit tapasztal, milyen az olvasási kultúra Szombathelyen?

Dr. Baráthné Molnár Mónika: A Berzsenyi Dániel Könyvtár társadalmi beágyazottságát Szombathelyen kiválónak értékelem, hatékony az együttműködésünk oktatási-nevelési intézményekkel, civil szervezetekkel, széleskörű partnerkapcsolatokra épülő közös projektek megvalósítására törekszünk. Sokakhoz eljutunk a város különböző pontjain vagy a négy fiókkönyvtárunkon keresztül, amelyek egyre népszerűbbek, vagy a városi programokhoz kitelepüléssel való csatlakozással, illetve különböző intézmények meghívásainak is eleget teszünk előadások tartásával, egyéb közreműködéssel.

Napjainkban a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat igénylők mellett egyre többen vannak, akik a digitális eszközök használatát és a digitalizált tartalmakat preferálják, ezért a könyvtáraknak elengedhetetlen ezzel foglalkoznia, igyekszünk az igényeket adatbázis-előfizetésekkel, új e-szolgáltatásokkal kielégíteni. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy a könyvtár lelke továbbra is a könyv, a hagyományos, nyomtatott, kézzel fogható dokumentum. Nagyon sokan ezért járnak továbbra is könyvtárba. 

VAOL: Hogyan változtak a könyvtár látogatási szokásai az elmúlt években?

Dr. Baráthné Molnár Mónika: A koronavírus-járványt követően megnövekedett az igény az online elérhető könyvtári szolgáltatásokra. Sok használó számára kényelmesebbek a digitális szolgáltatások. De továbbra is számolnunk kell azzal a felhasználói körrel, amelynek nincs otthon internetes lehetősége, vagy nem szívesen használja az online felületeket.

Szintén változás a korábbiakhoz képest, hogy több család keres fel bennünket, a különböző generációk sokat és sokfélét kölcsönöznek. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy gyermek, aki oktatási-nevelési intézményi foglalkozás keretében látogat el hozzánk, később visszatér szülők kíséretében.

Az utóbbi két évben - 2023 és 2024 első félév - hogyan alakult a beiratkozottak és a könyvtárba járók száma, tapasztaltak-e növekedést vagy csökkenést?

Dr. Baráthné Molnár Mónika: A Könyvtári és Levéltári Főosztály is kiemelte beszámolónk értékelésében, hogy intézményünk 2023-ban a háromhónapos energiatakarékossági bezárás mellett is szinte minden területen növelni tudta a használati adatait. Kiemelkedő a könyvtárhasználók számának a 2022. évhez viszonyított közel 30%-os emelkedése, amely a jól átgondolt rendezvénypolitikának is köszönhető. A könyvtár erőssége a célcsoportok számára nyújtott szolgáltatások szervezése és lebonyolítása, különös tekintettel a középiskolás korosztályra és hátrányos helyzetű, fogyatékkal élőkre. Kiemelendő továbbá a helyismereti munka, aminek egyik alapja a Vasi Digitális Könyvtár színvonalas működtetése. 

Amíg sokszor találkozunk azokkal az aggodalmakkal, hogy a nyomtatott dokumentumok iránti érdeklődés csökken, a Berzsenyi Dániel Könyvtár forgalmi adatai emelkedő használatot mutatnak, a könyvek átlagárának növekedése is ezt eredményezi. A pandémia előtti időszakhoz viszonyítva azt látjuk, visszatértek az olvasók, emelkedést mutatnak a kölcsönzésre vonatkozó teljesítménymutatóink is: 2019-ben 370 927 dokumentumot kölcsönöztek olvasóink, 2023-ban 416 626 egységet. 

VAOL: Mely korosztályok képviseltetik magukat leginkább a könyvtár látogatói között?

Dr. Baráthné Molnár Mónika: A 14 év alattiak (a regisztrált használók 34 százaléka), valamint a 30 és 54 év közötti (a regisztrált használók 24 százaléka) a két legnagyobb korcsoport.

VAOL: Van-e változás a kölcsönzési szokásokban, például az elektronikus könyvek iránti kereslet növekedése?

Dr. Baráthné Molnár Mónika: A 21. század közkönyvtára csak akkor tud a lakosság számára releváns szolgáltatásokat nyújtani, ha azokat a közösség szükségletei alapján, a közösség tagjaival való együttműködésben, őket bevonva alakítja, fejleszti. Egy nemrég végzett igényvizsgálatban rákérdeztünk könyvtárba nem járó személyektől, melyek lennének azok a szolgáltatások, amelyek felkeltenék a könyvtár iránti érdeklődésüket, a válaszadók 73 százaléka szorgalmazná az e-könyv kölcsönzés bevezetését. Régóta vágyott szolgáltatás ez, nemcsak az olvasók részéről, hanem a könyvtárak részéről is, legyen végre olyan platform, amelyen keresztül jogszerűen tudnak a könyvtárak elektronikus dokumentumokat kölcsönadni. 

Megrendeltünk egy e-könyv és hangoskönyv platformot, ősszel szeretnénk elindítani az új szolgáltatást.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hagyományos nyomtatott vagy az e-könyvnek van nagyobb rajongótábora. Nem kívánunk állást foglalni, az új szolgáltatás tervezett bevezetésével minél több olvasni szerető embert kívánunk elérni. Az e-könyveket nemcsak saját okoseszközön, hanem e-book olvasón is ki lehet majd kölcsönözni, majd bárhol és bármikor elolvasni. Az olvasott e-könyv kis helyen elfér, tárolása is egyszerűbb. Az olvasott műben könyvjelzőt is el lehet helyezni, megkönnyítve az olvasás folyamatosságát. Egy hosszabb utazás alatt sem jelenthet problémát több könyv elvitele.

VAOL: Milyen típusú könyveket kölcsönöznek a legtöbbször? 

Dr. Baráthné Molnár Mónika: Az állományrészek közül a gyerekkönyvek forgalma kiemelkedő, ezt követi népszerűségben a szórakoztató irodalom. Szépirodalomból rendszeresen viszik a kortárs magyar irodalmat, keresettek a kötelező olvasmányok, bár kisebb mértékben, mint évekkel korábban. Az ismeretterjesztő irodalom tekintetében nagyon népszerűek az önismereti, életvezetéssel kapcsolatos könyvek.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár legtöbbet kölcsönzött könyveinek listája 2023-ban és 2024 első félévében alébbi infografikánkon olvasható.

A szombathelyi Berzsenyi Könyvtár kedvenc könyvei
A szombathelyi Berzsenyi Könyvtár kedvenc könyvei
Forrás:  VN

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában