Képzőművészet

2024.06.07. 21:16

Művészetis diákok kiállításával emlékeztek meg Maulbertsch születésének 300. évfordulójáról a Szombathelyi Püspöki Palotában

Ma délelőtt emlékeztek meg Franz Anton Maulbertsch osztrák festőművész születésének 300. évfordulójáról a szombathelyi Püspöki Palota dísztermében. A neves művész munkásságát előadásokkal és egy különleges kiállítással ünnepelték, melyen a Művészeti Szakgimnázium diákjainak alkotásait mutatták be.

Az eseményt Baranyai Martin régésztechnikus, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont vezetője nyitotta meg. Kiemelte, hogy Maulbertsch nélkül nem lehet teljes képet kapni a késő barokk és rokokó festészetről. „A fiatal generáció műveivel ünnepelni ezt a nagyszerű művészt egy különleges és dicséretes dolog” – mondta.

Az alkotáskezdete előtt végigvezették a művészetis diákokat a Maulbertsch munkásságán
Az alkotáskezdete előtt végigvezették a művészetis diákokat a Maulbertsch munkásságán
Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Maulbertsch a kiállítás középpontjában

A rendezvényen Dr. Székely János megyéspüspök is köszöntötte a résztvevőket, különösen a művészetis diákokat, akik munkáikkal tisztelegtek Maulbertsch zsenialitása előtt. Hangsúlyozta, hogy a Püspöki Palotában látható, Maulbertsch mennyezeti festmények visszafogottak, nyugodtak, gyönyörű alakformálásukkal és tiszta üzenetükkel ragyognak, Isten fényét ábrázolják, betöltve a világot.

A köszöntők sorát Szántó István festőművész, a Művészeti Szakgimnázium és az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatója folytatta, aki szintén köszöntötte a megjelenteket, méltatva a diákok és a restaurátorok munkáját. A kiállító diákok: Bognár Liliána, Östör-Kovács Luca, Pálfy Boglárka, Tóth Júlia, Gyimesi Petra, Karácsony Amadea, Farkas Sári, Holczer Balázs a gimnázium 9/A osztályos tanulói. A 11. évfolyamból Tanai Kitti, Kulcsár Jázmin, Heitler Dávid és Halper Mirijam munkáit láthattuk.

Heitler Dávid az egyik kiállító diák beszédében hangsúlyozta, nagyon felemelő számára ebben a teremben lenni és felemelő volt a ezeket a műveket elkészíteni. Születtek portrék az osztrák festőről, olajképek, akvarell technikával készített művek, mozaikok, szekkók. Több kiállító diák ajándékot vehetett át a megyéspüspöktől.

A továbbiakban Tarr György festőművész-restaurátor tartott előadást Maulbertsch művészetéről és a Szily Jánossal való kapcsolatáról, valamint a díszterem mennyezeti képének értelmezéséről az elvégzett restaurálás és új adatok tükrében. Ezt követően Kisterenyei Ervin festő és restaurátor előadásában a Püspöki Palota dísztermének mennyezeti restaurálásának folyamatát ismertette.Az esemény zárásaként Pintér Attila, Munkácsy Mihály-díjas restaurátor-művész a Székesegyház restaurálásáról beszélt. Az eseményt itt lehet visszanézni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában