Zenei élmény

2024.07.04. 18:00

A közösségi élmény és a hangszeres zene összefonódása a kissomlyói Hangköz Fesztiválon - fotók

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Hangköz Fesztivált Kissomlyón, ahol a hangszeres zene és a közösségi élmények egyedülálló találkozásának lehettek részesei a résztvevők. A fesztivál színes programkínálatában a bányaszínpad és az evangélikus templom adott helyet a koncerteknek, ahol a művészek, tanárok és diákok közösen léptek fel.

Csabai Bernadett

Zeng a fuvolaszó Kissomlyón

Fotó: Szendi Péter

A Hangköz Fesztivál négy napján, június 30. és július 3. között, hét különböző helyszínen zajlottak a hangszeres órák. A résztvevők között 32 növendék volt, főként gyerekek, de négy felnőtt is részt vett fesztiválon. Nagyrészt a környező zeneiskolákból – Jánosházáról, Celldömölkről és Sárvárról - érkeztek, de voltak a Dunakanyarból, sőt még a Bécsi Zeneakadémiáról is.

Szaxofon óra a Hangköz Fesztiválon
Szaxofon óra a Hangköz Fesztiválon 
Fotó: Szendi Péter

A Hangköz Fesztivállal régi álom vált valóra

A fesztivál ötletgazdája és megálmodója Kostyák Borbála, a kissomlyói kultúrház közművelődési szakembere, a Hangköz Kulturális Egyesület elnöke, hosszú évek óta elkötelezetten dolgozik a helyi közösség építésén és a zenei oktatás népszerűsítésén. Elmondása szerint a zene és a közösség összefonódása volt a fő célja a fesztiválnak. „Így született a Hangköz elnevezés is. Úgy gondolom, a zene nagyon jó közeg ahhoz, hogy kapcsolódhassunk egymáshoz. Jó látni, hogy a zenei tudáson kívül új barátságokat is kapnak a növendékek, jó látni, amikor délután összeülnek a gyerekek és közösen fuvoláznak. Ez volt a vízióm, amikor megálmodtam a fesztivált” – fejtette ki a szervező.

Édesapja Kostyák Botond, a Bécsi Zeneakadémia tanára, nagybőgőt oktatott, testvére, Kostyák Előd, a Kolozsvári Magyar Opera cselló-szólamvezetője csellósokat tanított, míg Kostyák Attila hegedűművész, idén gitároktatóként csatlakozott a programhoz. A környező zeneiskolák tanárai is részt vettek a fesztiválon: Németh Kornél szaxofont és furulyát, Tóthné Zámbó Éva zongorát, Kovács Adél fuvolát, Horváth Dániel "Dudu" hegedűt, Szűcs Júlia csellót tanított, Skultéty Rita ütőshangszereket oktatott. 

A fesztivál minden napja hasonló struktúrára épült: reggel 9-kor kezdődtek a hangszerórák, melyek két és fél órán át tartottak. A résztvevők négy-öt fős csoportokban tanultak a tanároktól, délelőtt és délután is. Az órák között kézműveskedés, lovaglás, társasjátékok és közös ebéd színesítették a programot. Minden este koncertek várták a közönséget, ahol vendégfellépők, a tanárok és a diákok közösen mutatták be tudásukat.

A fesztivál zárókoncertje az evangélikus templomban zajlott, ahol a növendékek bemutatták, mit tanultak a négy nap alatt. A résztvevők okleveleket kaptak, és mindenki színpadra állhatott, hogy megmutassa tehetségét. A fesztivált a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, a Kissomlyói Önkormányzat pedig a helyszíneket biztosította.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában