Jubilál idén a Lamantin tábor

2024.07.01. 13:59

Megkezdődött a jazz fesztivál - helyszín: a Weöres Sándor Színház

Fantasztikus hangulatban kezdődött meg az idei 24. Lamantin Jazz Fesztivál vasárnap: azok a tanárok adtak koncertet a Weöres Sándor Színházban, akik tanítanak a fesztiválhoz kapcsolódó 20. táborban, ami pedig hétfőn nyitotta meg kapuit az Improvizatív Zeneműhely Egyesület szervezésében.

Merklin Tímea

Forrás: MT

A színház klubja most Lamantin klub - nyitott a terasz felé, kiállítás látható Czika László fesztiválfotóiból, Nemerey Péter grafikus eddigi plakátjaiból, az aulában pedig „Szabadzene a vasfüggöny mögött – címmel mutatják be mozaikokban a szombathelyi jazzélet 1989 előtti történetét. Már itt visszaköszön a szombathelyi származású Márkus Tibor neve, aki a Lamantin tábor művészeti vezetője két évtizede. 

A fesztiválozókat dr. Tímár Péter fő szervező üdvözölte, kiemelve, hogy a Lamantin jelenséget egy baráti társaság szervezi – majdnem negyed százada, nélkülük nem jöhetnének létre évről évre ezek a rendezvények. Nagy tapsot kaptak a közönségtől. Köszönetet mondott a támogatóknak, köztük a legnagyobbnak: Szombathely város önkormányzatának.  Horváth Soma alpolgármester bevezetőjében a Lamantin különlegességéről beszélt: civil kezdeményezés útján, a jazz szeretetétől vezetve 24. alkalommal teremti meg ez az egyesület a lehetőséget arra, hogy az ország kiválóságait és nemzetközi szereplőket is itt meghallgathasson a közönség, és 20. éve lehetőség van arra, hogy diákok, zenepedagógusok hivatalos képzés keretében tanulhassanak a hazai jazz élet krémjétől.

Ma este fél nyolctól Oláh Kálmán muzsikál az együttesével, aki rendkívül sokoldalú jazz-zongorista, zeneszerző, hangszerelő és tanár, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakja. Mesterien ötvözi a jazz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában