Néptáncot, népi játékokat is tanulnak a gyerekek

2024.07.17. 17:30

Színjátszó tábort tart Lócson Varga Kata-Lina, a Párizsból hazatelepült színésznő

Színjátszó napközis tábort tart a lócsi kultúrházban Varga Kata-Lina, a Franciaországból hazatelepült színésznő, aki új otthonának a picike vasi települést választotta. Így a „rózsafalu” ad csodálatos környezetet a táborozó gyermekeknek a napi felszabadító játékhoz.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

A táborozók 10-14 évesek; van köztük, aki Győrből jött nyaralni a nagyszüleihez Górba, onnan jár át Lócsra, van, aki Bécsből érkezett a simasági nagyszülőkhöz, onnan hozzák ide naponta, van csepregi kisfiú, tompaládonyi kislány, egy testvérpár Bőből, és sárvári gyerek is üdül a lócsi nagymamánál, aki a nyaralás programjába a színjátszó tábort is bevette. Meszlenből és Szombathelyről egy kocsiban érkezik két színjátszó lány, így gazdaságosabb a szülőknek az utaztatás. A foglalkozásokat két művész-pedagógus tartja váltogatva egymást: Varga Kata-Lina színésznő meséket dolgoz fel a gyerekekkel, Szabados Kati Felvidékről jött, ő néptáncot tanít. 

színjátszó
Színjátszó napközis tábor a lócsi kultúrházban Varga Kata-Lina vezetésével
Fotó: Unger Tamás

- A Kacagó Erdély című könyvből választottam három mesét a táborra, ezekkel sokat tudunk játszani – témájukban is megfelelnek, a korosztálynak is valók és jópofa, vicces esetek. Az egyik „A selypes lányok”, akiktől elszalad a kérő, a Dolgozz macska! egy lusta asszonyról szól, a Leánykérésben két „vén fiatal” talál egymásra, a negyedik nem ebből a kötetből való, az egy Mátyás királyos mese – tudtuk meg Varga Kata-Linától, aki ott jártunkkor épp egy kalapot adott a gyerekeknek, ami addig van egy szereplő fején, amíg nem jön egy váltás, és aki megkapja a kalapot, folytatja.  

- Azt a módszert követem a mese előadásában, megvannak a pillanatok, amikor a mesélés jelenetté válik. Váltások vannak, a gyerekek több szerepet is kipróbálhatnak - mondta.

Amint  a készülő előadás egy rövid részét hallhattuk, a meseszöveg is nagyszerű: egyszerre kaland a múltban és az erdélyi csavaros észjárásban, régies, ízes, szép nyelven szól, a gyerekeknek ez nem probléma. 

20240717_szinhaztabor_ut (12)
A lócsi színjátszó táborban jártunk. A gyerekek kalapot kapnak, amíg valaki fején van, addig mesél, aztán továbbadja, és az folytatja, aki megkapta
Fotó: Unger Tamás

 

- Én se vagyok gazdag, de maguk is szegények, én se vagyok szép, de Anna is csúf, én se vagyok nagy eszű, de Anna se tiszta, összepasszolunk egymáshoz – így summáz a mesében a vénlegény, aki eljött végre a vénleányhoz kérőnek.  Aztán elrohan, mert úgy érti, hogy kikosarazták. De a játék majd nem lesz ennyire egyszerű, mert vénkisasszony kenyeret vág, hogy a kérőt megkínálja, a kezében egy nagy kés van, a kérő megijed, elszalad, a vénlány pedig utána - késsel kezében kiabálja, hogy hozzád megyek, csak gyere vissza! - a várakozás szerint a vasárnapi közönség dől majd a nevetéstől. Egyik is fut, másik is fut - de nem ugyanazért -, egyik is bolond, másik is bolond, egyik így érti a helyzetet, a másik úgy… A férfi csak másnapra jön rá, hogy van immár mátkája és éppen neki való. Így találnak egymásra a falu bolondjai. Utána lakodalmi tánc lesz, ahol a boldogság van, teljes öröm, szerelem és bordal, ami bevezeti Mátyás király adomáját, aki meghívta az urakat borozni, akik dicsérnek mindent, amitől a bor jó, de nem dicsérték, aki megművelte a szőlőt. A király erre kapálni küldi őket. A gyerekek játéka, hogy hányféleképpen nem bírják az urak a kapálást, Kata-Lina kanalizálja az ötleteket. Akkor megy jól, amikor a gyerekek kedve szerint való, felszabadult a játék. 

A felszabadító színházi játékok mellett felszabadító a tánc is, amit Szabados Kati néptánc oktató tanít. Érdekes, hogy Felvidékről, a Galánta melletti Alsószeliből jött, ahova Varga Kata-Linát felmenői révén a gyökerei kötik – gyerekkorában ott töltötte a nyarakat -, de nem ismerték egymást korábban, mert nem ugyanaz a generáció. A színésznő az elmúlt évben látta a Jurta Napokon fellépni Szabados Kati vezette Varsás Néptáncegyüttest, amelyben három-négy korosztály táncol az ovisoktól a felnőttekig, onnan a kapcsolat, a két Kati először dolgozik együtt párban a lócsi napközis táborban.

20240717_szinhaztabor_ut (2)
Szabados Kati, Felvidékről jött néptáncoktató foglalkozása a lócsi színjátszó táborban
Fotó: Unger Tamás

 

- Az alsószeli csoportommal azt tesszük mindig júniusban színpadra, amit abban az évben megtanultunk. Tavalyi fellépésünk után szólított meg Varga Kata-Lina, hogy milyen szép a viseletem, és meghívott Lócsra. Itt az a feladatom, hogy a népmesékhez illő népdalokat, játékokat és néptáncot válasszak, ezzel egészítjük ki a produkciót, ami  vasárnap 15 órakor kezdődő bemutatóra készül – mondta a Szabados Kati. – A játékok közben csapatépítés folyik, a gyerekek helyezkednek a térben, játszanak párban, itt is vannak szerepjátékok, mindez szintén a tábor céljait szolgálja.

A színjátszó tábor következő turnusa augusztusban 6-tól 11-ig lesz 6-10 éveseknek a szélrózsa minden irányából jöhetnek a gyerekek.  Napi 8 órában játszanak együtt, bent és kint egyaránt, Lócs minden szép zegzugát felfedezve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában