Programok

2024.08.14. 14:33

Körmendi Napok: tűzijáték is lesz a város és az államalapítás ünnepén

Lesz tűzijáték, új kenyér, színház, vadászat, hagyományőrzés és koncertek is – mi szem-szájnak ingere. Az augusztus 15. és 20. között megrendezendő 21. Körmendi Napok Programjáról tartottak sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a Batthyány Örökségközpontban.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

A Körmendi Napok programját Bebes István polgármester és H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója ismertette. Az augusztus 15-én kezdődő programsorozat Szent István ünnepének vigíliáján, augusztus 19-én teljesedik majd ki – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, mind a város, mind a programtervezők sokat dolgoznak azon év közben, hogy az öt napon át tartó rendezvény létrejöhessen és minél szélesebb rétegeket szólítson meg, a régi hagyományokat megtartva.

A program részleteit H. Vörös Márta sorolta, aki előbb elmondta, bár ebben a formában valóban 21. alkalommal tartják meg a Körmendi Napokat, Körmenden már 61 éve van tűzijáték az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan augusztus 19-én. Majd sorra vette a rendezvény elemeit. Nyitásként csütörtökön a Bánfalvy Stúdió Funny Money című darabját láthatják a kastélyban, majd egy nap kimarad és szombaton a Vas Vármegyei Vadásznappal folytatódnak az események. Vasárnap a Batthyány-kastély dísztermében zenél a Giusto Kamarazenekar, a Szabadság-téren pedig az Ismerős Arcok és Papp Gyula ad nagykoncertet. Hétfőn már délelőtt hagyományőrző csapatok várják az érdeklődőket a kastély kertjében, majd 18 órakor átvonulnak a Rába partjára, ahol jelenetek felelevenítésével emlékeznek meg a 360 évvel ezelőtti körmendi csatáról. Az új kenyér ünnepéhez kapcsolódva Bebes István mond köszöntőt, majd jelképesen átadja a polgármesteri címmel járó feladatokat utódjának, dr. Szabó Barnának, ő szegi majd meg a megáldott új kenyeret. A hagyományos csónakfelvonulás és a tűzijáték sem maradhat el idén sem, ami után a Rába-parton ABBA Show és Konyha koncert, a kastély udvarán néptáncgála kezdődik. Ugyanitt a csillagsátor alatt a tábori életbe is betekintést kaphatnak a kilátogatók.

Kedden 18 órakor a Szent Erzsébet rk. plébániatemplomban ünnepi szentmisét tartanak, kenyéráldással.

A kulturális központ igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény idején megváltozik a belváros forgalmi rendje, lezárják a Dr. Batthyány-Strattmann László utcát egészen a régi Rába-hídig és az oda vezető utcákat is.

Végül hangsúlyozta: a programok ideje alatt két ponton is megtalálható lesz orvosi segítség, így kérik, hogy ha bárki rosszul lenne, ne a 112-t hívja, hiszen külön esetkocsit tartanak fent a rendezvény biztosítására.

 

A Körmendi Napok részletes programja:

Augusztus 15. csütörtök

  • 19.00 Batthyány Örökségközpont és Színházterem - Batthyány-kastély Funny Money - A rossz pénz nem vész el - vígjáték - Bánfalvy Stúdió Szereplők: Tihanyi-Tóth Csaba, Hujber Feri, Ganxsta Zolee, Varga Iza

 

Augusztus 17. szombat

  • 8.00 Batthyány-kastély, északi- és oldalkert: Vas Vármegyei Vadásznap (részletes program itt olvasható)

 

Augusztus 18. vasárnap

  • 18.00 Batthyány-kastély, díszterem: Örökzöld klasszikus melódiák. A Giusto Kamarazenekar koncertje.
  • 20.30 Szabadság-tér: Ismerős Arcok és Papp Gyula nagykoncert

 

Augusztus 19. hétfő

  • 10.00-17.00 Batthyány-kastély, oldalkert: Évszázadokon átívelő történelmi játékok a Hagyományőrző élménytáborban. Kishuszár toborzó, végvári vitéz- és apródpróba, Kis vitéz cím, lovagoltatás, íjászat, harcászati és fegyverbemutatók.
  • 18.00 Hagyományőrző csapatok felvonulása a történelmi belvároson át a Rába-partra. (Batthyány Lovasbandérium - Körmend, Kőszegi Ostromnapok Egyesület, Nádasdy Ferenc Bandérium - Sárvár, Gölbasi Vitézei Egyesület - Tata, Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium - Gyulakeszi, Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület, Múltunk és Jövőnk Egyesület - Tata, Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje Hagyományőrző Egyesület - Nagycenk, Palotai Darabontok - Várpalota, Magor Íjász Egyesület - Szombathely)
  • 19.00 Rába-part: Háromszázhatvan - Csatajelenetek a Körmendi csata 360. évfordulója alkalmából
  • 20.00 Rába-part: SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÉS AZ ÚJ KENYÉR ÜNNEPE
  • 20.10 Rába-part: Ünnepi beszéd: BEBES ISTVÁN, Körmend város polgármestere. Az új kenyeret megáldja: Ft. Kiss László kanonok.
  • 20.30 Rába-part: Fények a vízen - Rába-parti kultúrák és közösségek találkozója, csónakfelvonulás
  • 21.00 Rába-part: 61. Rába Tűzijáték
  • 21.45 Szabadság tér: ABBA Show-Dívák: Détár Enikó, Fésűs Nelly, Ladinek Judit
  • 22.30 Szabadság tér: Konyha koncert

Batthyány-kastély udvarán a tűzijáték után: Nemzetközi néptáncgála - Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, Radhost Táncegyüttes, Maly Radhost (Cseh Köztársaság), A Schaffette Táncegyüttes (Olaszország). Sveti Sava Zvornik (Bosznia-Hercegovina)

Batthyány-kastély oldalkert: Csillagsátor alatt - Tábori élet a hagyományőrző élménytáborban.

A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum és a Körmendi Kulturális Központ állandó és időszaki kiállításai 24.00 óráig látogathatók!

 

Augusztus 20. kedd

  • 18.00 Rk. Szent Erzsébet Plébániatemplom: Szent István napi ünnepi szentmise és kenyéráldás. Misét celebrál: Rátkai István újmisés. Közreműködik: Városi Vegyeskar

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában