Zero Galéria

3 órája

Hullámtér az egyetemen - Mi sül ki a képzőművészet és a sport találkozásából?

Hullámtér címmel nyílik kiállítás az ELTE SEK Zero Galériájában - Szombathelyen, a Károlyi Gáspár téren - október 17-én. A fotók az uszodában készültek, az ELTE BDPK vizuális művészeti tanszék hallgatóinak munkái. Az inspirációt az országos programba illeszkedő úszásoktatói konferencia adta, amelynek helyszíne szintén az ELTE SEK - a Sporttudományi Intézet -, október 19-én. Várható a folytatás is.

Vaol.hu

Hullámtér az ELTE SEK Zero Galériájában

Fotó: VN/ELTE SEK

Nagy Gábor György, a Hullámtér tárlat szervezője közölte: "A kiállítás az ELTE PPK Sporttudományi Intézettel valóegyüttműködés keretében valósult meg. Dr. Nagyváradi Katalin ötlete nyomán kezdtem el szervezni a kiállítást.Katalinnal több éves munka kapcsolatban vagyok. Korábban már tartottam vizuális gyakorlatot rekreációs szakos hallgatóknak. Az úszás oktatásához kapcsolódó konferencia hozta el az új esemény aktualitását, hogy a vizuális művészeti tanszék hallgatóit felkérjem, hogy készítsenek fotókat az úszás témájához kapcsolódóan. Hallgatóink kaptak belépőkártyákat az uszodába. A többi már rajtuk múlott. Nemcsak a vízben való mozgás megörökítése volt a feladatuk, de a környezet, az uszoda egyéb helyiségei, az izgalmasan színes bóják, a lépcsők ritmusa, a fröccsenő, hullámzó víz, a medence szélén hagyott tárgyak és úszást segítő felszerelések, mind-mind vizuális élményt jelentettek hallgatóink számára. Erre előzetesen felhívtam a hallgatók figyelmét. Valamint arra is, hogy a figyeljenek oda a kamera rázkódásmentes tartására, a kompozíció feszességére, és a szokatlan nézőpontok képkivágások alkalmazására, ami izgalmassá teheti a készült műveket. Gyakorlatilag mindenkitől választottunk képet, aki részt vett a projektben. Nem volt könnyű dolgunk a válogatásnál, hiszen többen visszajártak a két hónapon át tartó tanórákra, és rákaptak az úszásfotók készítésének ízére. Többen is sok száz felvételt készítettek. Nem állítjuk, hogy a kiállításra kerülő, szigorú szemmel kiválasztott 23 darab kép minden szempontból hibátlan munka. Hallgatóink a tanulás fázisában vannak, ezek a munkák az első szárnypróbálgatások. A legtöbbjük ilyen nagy méretben kiprintelve még soha nem láthatta saját munkáját!" Nagy Gábor György fölhívja a figyelmet arra is is: "A Zero Galériát  azért is hoztuk létre, hogy hallgatóink kiszakadva, a napi feladatokból, életszerű szituációban találkozzanak saját teljesítményükkel. Reméljük, hogy az úszás konferencián résztvevők is találnak majd maguknak tetsző hallgatói munkákat. A kiállítótérben kifüggesztjük a Sporttudományi Intézet azon hallgatóinak a névsorát is, akik részt vettek az úszásoktatásban, és így a képek modelljei lettek. Nekik is jár a köszönet! Várjuk szeretettel az érdeklődőket, és csak az jó folytatás ígérete miatt mondom el, hogy a témát a nyári alkotótáborban is folytatták hallgatóink, ahol nagyméretű festmények is készültek az úszás témájához kapcsolódva. Ezek jelenleg a nagy kastély falait díszítik Bogáton, de terveim szerint bemutatjuk őket egy Hullámtér 2.0 kiállításon."

MEGNYITÓ: 2024. október. 17-e 17 óra (Szombathely, ELTE SEK, Károlyi Gáspár tér 4.).
KIÁLLÍTÓK: Akácos Anna, Bicsák Csigó Beáta, Bódi Flóra Eszter, Boda Sándor, Bozsoki Mirtill Anna, Hess Klaudia, Jekkel Jázmin Anna, Ladányi Laura Anna, Lantos Nóra, Málics Lilla, Molnár Veronika, Rátosi Brigitta, Somogyi Petra, Szalai Eszter.

Ami pedig az Országos Úszásoktatói Konferenciát illeti: a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (Wladár Sándor) 2022.11.25-én írt alá együttműködési megállapodást nyolc magyarországi egyetem vezetőjével. Mindez garanciát jelent arra, hogy a jövőben kizárólag a felsőoktatási intézmények által képzett, felkészült oktatók foglalkozhassanak az Úszó Nemzet Programba bekapcsolódó gyermekekkel. Az Úszó Nemzet Program (ÚNP) a magyar úszósport történetének egyik, ha nem a legfontosabb kezdeményezése, ez a program hosszú távon garantálhatja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzését, ezáltal életminőségük javulását, valamint a magyar úszósport jövőbeni sikereit. A középtávú cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 2. osztályáig nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül. A vízbiztos úszástudás életmentő képesség! Úszó Nemzet Program (ÚNP) egy olyan egyedülálló és átfogó tervdokumentum, amely komplexen összefogja az óvodás és általános iskolás korú gyermekek úszásoktatásának második osztályig történő bevezetéséhez szükséges oktatási,
infrastrukturális, szakmai és módszertani területeit. A program nagykövetei: Egerszegi Krisztina 5x-ös olimpiai bajnok és Darnyi Tamás 4x-es olimpiai bajnok úszók.
Az egyetemek képviselői nagy örömmel csatlakoztak az Úszó Nemzet Programhoz, elvégre az együttműködés valamennyi fél számára előnyökkel jár: amellett, hogy a MÚSZ kész profi szakmai támogatást nyújtani a képzéshez, szívesen fogadja a hallgatókat sportszakmai gyakorlatokon, sőt, a legjobbak ingyenesen vehetnek részt a szövetség jövőbeni, a tudásukat még inkább elmélyítő továbbképzésein. Ilyen konferencia helyszíne lesz 2024.10.19-én a Savaria Egyetemi Központ. Az ELTE-t az Úszó Nemzet Programban a Savaria Egyetemi Központban működő Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Sporttudományi Intézet képviseli. A program oktatói bázisát Biróné dr.Ilics Katalin és dr. Nagyváradi Katalin adjunktusok adják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában