Hat szereplő szerzőt keres

4 órája

Mit játsszunk? - Pénteken Pirandello-premier a Weöres Sándor Színházban

A szombathelyi Weöres Sándor Színház újabb bemutatóra készül: Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című világhírű színdarabját október 18-án, pénteken este láthatja először a Márkus Emília-terem közönsége. A rendező Kondákor A. Panka egyetemi hallgató. Mi az, hogy színház? Mi az, hogy szerep? Mi az, hogy valóság? Mi az, hogy élet? Mi az, hogy én? Mi az, hogy a másik? Ki írja meg a történetünket? És ki játssza el? Mit játsszunk? Játsszuk azt, hogy - színházba megyünk.

Ölbei Lívia

Forrás: Benkő Sándor

"Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabjának ősbemutatója a század egyik legnagyobb színházi botránya volt. 1920. május 10-én Rómában a színészek, a kritikusok és a közönség összeverekedtek a színpadon, az előadás után összegyűlt tömeg pedig megfenyegette az írót. Róma közterein még órákkal az előadás után is szenvedélyesen vitatkoztak a darabról. Ennél nagyobb bukást képzelni sem lehetett volna. Néhány hónappal később azonban a milánói színház mégis vállalkozott a mű bemutatására, és az annak idején felháborodott közönség lelkesen fogadta a rendezést. A darabot az évszázad színházi szenzációjaként tartották számon, és három éven belül meghódította a világ valamennyi színpadát. 1922-ben bemutatták Londonban és New Yorkban, 1923-ban George Pitoeff rendezte meg a párizsi Théâtre des Champs-Elysées-ben, ami Lugné-Poë szerint egy új színházi korszak kezdetét jelentette. 1924-ben Max Reinhardt Berlinben vitte színre, John Ford pedig elérkezettnek látta az időt, hogy anyagilag lehetővé tegye Pirandello amerikai vendégjátékát: „Kiváló üzlet (…) hiszen Pirandello a nép embere” – mondta, és a Hat szereplő szerzőt keres a húszas évek legbiztosabb és legnagyobb színházi sikere lett" - írja Erika Fischer-Lichte A dráma történetében. Azóta eltelt több mint száz év, a Hat szereplő szerzőt keres nem került le a színpadokról. Néha nem árt megállni, és föltenni az alapvető kérdéseket. A WSSZ előadása még csavar egyet a játékon - még merészebben tesz föl kérdéseket. 

"A színpadon egy francia vígjáték próbája közben egy rejtélyes család kísértetként lép a színészek közé. Szerzőt keresnek. Befejezetlenül hagyott történetük végére szeretnének pontot tenni. Egymást túl beszélve mesélik drámájukat, miközben egyre valóságosabbá válnak. A kialakuló zűrzavarban az igazgató és színészek tehetetlenül sodródnak az árral, a szereplők átveszik az irányítást, belőlük készül az előadás. A család szereplői tragédiájukba ragadva próbálják saját igazságukat bizonygatni. Határaikat feszegetve keresik a kiutat a feloldás felé. Összemosódik a realitás szikársága és az emlékezés misztikus homálya a színpadon. Pirandello drámája az életből táplálkozik. Azt az egyszerű kérdést boncolja, hogy saját életünket mi alakíthatjuk vagy csak egy ránk osztott szerepet játszunk születésünk pillanatától" - mondja a WSSZ ajánlója a közelgő Pirandello-bemutatóról. 

De hányan vannak a színpadon? 

Szereplők:

MINDENES Csonka Szilvia

IGAZGATÓ Gyulai-Zékány István

APA Domokos Zsolt

ANYA Bálint Éva

MOSTOHALÁNY Mari Dorottya

FIÚ Sipos László Márk

MADÁM PACE Tarjányi Liza e.h.

Alkotók:

Díszlettervező Kondákor Tamás

Jelmeztervező Krausz Náda

Dramaturg Dauner Domonkos Pál

Kellékes Takács Viktória

Hangosító, világosító Boros Dániel, Horváth-Toki Tibor

Súgó Léránt Enikő

Ügyelő Pados Bernát

Rendezőasszisztens Ostyola Zsuzsanna

RENDEZŐ Kondákor A. Panka e.h.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában