Mesebolt

6 órája

Rémmese felnőtteknek: vámpíros bemutató Szombathelyen, az Ady téren

Rémtörténet Baka István A kisfiú és a vámpírok című kisregénye nyomán: az Én, a vámpír kőszínházi bemutatója október 18-án, pénteken 18 órakor kezdődik a bábszínház Lázár Ervin-termében. Középiskolásoknak és felnőtteknek szól a mese. Akkor már sötétedik, és a kisebb meg nagyobb városokban furcsa dolgok történnek.

Ölbei Lívia

Én, a vámpír. Lukács Gábor, Varga Bori.

Fotó: Szendi Péter

Szép, nyári este volt, amikor a kőszegi Festetics-palota udvarán megtartották az Én, a vámpír premierjét – hiszen ez a nem mindennapi vállalkozás a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház koprodukciójában jött létre, a több mint egy évtizede tartó – és kiemelkedően sikeres – együttműködés jegyében; együttműködő partner a Magyarországi Német Színház.
A nyári előadások mindig később kezdődnek, hogy tényleg leszálljon az este, de ehhez az előadáshoz még többet kellett várni: a sötét a vámpírok ideje. Ahogy Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója rendszerint fogalmaz: a Mesebolttal való együttműködés azért különösen kedves számára, mert ilyenkor mindig bátor, érzékeny témákat érintő, új színházi nyelveket, megszólalási módokat kereső bemutatók jönnek létre. Ezek közül a legújabb az Én, a vámpír.
Az előadás sajtótájékoztatóját Szombathelyen nem a bábszínház szokott helyén, hanem a Welther Károly utcában tartották: az MMIK épületének felújítása miatt a társulatnak költöznie kellett. Ott, a Welther Károly utcában zajlott az Én, a vámpír próbafolyamata is. Sőt: volt néhány pillanat, amikor úgy tűnt, hogy a bábszínháznak némiképpen hosszabb távon kell ezzel a helyszínnel számolnia. Végül mégsem így történt. A Mesebolt a 2024/25-ös kőszínházi évadot már az Ady tér 5-ben kezdhette meg. 
Az Én, a vámpír a nyári kőszegi bemutató után október 18-án kerül először – kőszínházi környezetben – a közönség elé. A bemutató helyszíne a bábszínház Lázár Ervin-terme, 14 éven felülieknek (középiskolásoknak és felnőtteknek) ajánlják. 

Elöl: Lukács Gábor - hátul a dalárda
Fotó: Szendi Péter


A rendező és a színpadi adaptáció szerzője Fábián Péter, a tervező Boráros Szilárd, a zeneszerző Horváth Szabolcs – a Baka István-versekre írt songok az előadás erős pillérei. És persze a szereplők, a kicsi, de még annál is erősebb társulat: Kolozsi Angéla, Gyurkovics Zsófia, Varga Bori, Kovács Bálint, Lukács Gábor, Kőmíves Csongor. Zenei közreműködő: Kiss Dávid.
„Alkonyodik… Már egy órája ébren vagyok: nyitott szemmel fekszem, és érzem, ahogy a föld pórusain leszivárog hozzám a közelgő éj hidege. Szívverésem meggyorsul, dermedt tagjaim zsiborogni kezdenek. Körülöttem már forgolódnak a társak, vérhabos ajkuk szélét nyalogatják... Mindjárt megrendül a föld, fölemelkednek a koporsófedelek, leplek, lebernyegek csattognak a krizantémszirmait hullató holdfényben... Föl, Föl! Ütött az óra! Kezdődjék a vadászat!”
Arról van szó, hogy „Sárd városában a világégés óta alig születtek gyerekek. Akik maradtak, egy nap arra ébrednek, hogy eltűntek a felnőttek. Mi történhetett? Talán a tanító bácsi hátra hagyott naplójából kiderül... A szombathelyi Mesebolt Bábszínház Baka István A kisfiú és a vámpírok című kisregényéből inspirálódva meséli el egy jövőbeli magyar kisváros rémhistóriáját feketehumorral, egy majdnem jó dalárda állhatatos zenei közreműködésével, és garantáltan véres végkicsengéssel”.
És akkor arról még nem is esett szó, hogy Liszt Ferenc járt-e valamelyik sárdi utcában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában