Felpezsdül a múzeumi élet

1 órája

Szabadulószoba a szombathelyi villamosban? Hamarosan kipróbálhatjuk!

Különleges helyszínen tartottak sajtótájékoztatót a 2024-es év hátralévő múzeumi programjairól hétfőn délután. Csapláros Andrea múzeumigazgató és Horváth Soma alpolgármester a Smidt Múzeumban kiállított villamosban beszéltek az idei év hátralévő rendezvényeiről. Nem véletlen a helyválasztás: október 12-én villamosnapot szerveznek, különleges előadásokkal és szabadulószobával.

Csabai Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Hétfőn délután sajtótájékoztatót tartottak a Savaria Múzeum 2024-es év hátralévő programjairól a Smidt Múzeumban. Akár a villamosközlekedés története, a művészetek, a tudományos konferenciák vagy a gasztronómia iránt érdeklődünk, találni fogunk kedvünkre való a szombathelyi múzeumok őszi és téli kínálatában.

Savaria Múzeum
Savaria Múzeum - Különleges helyszínen tartották a sajtótájékoztatót
Fotó: © Cseh Gábor

Savaria Múzeum - 2024 hátralévő programjai

A sajtótájékoztatón Horváth Soma azzal kezdte, újra dübörögni fog a múzeumi élet Szombathelyen. Három programot emelt ki: egésznapos szombathelyi villamosnapot tartanak a Smidt Múzeumben október 12-én szombaton. A nap során visszaemlékezések, beszélgetések, és még egy villamostörténeti séta is szerepel a programban, amelyet Kalocsai Péter történész vezet. A legnagyobb érdekesség kétségkívül a villamosba berendezett szabadulószoba lesz, ahol a résztvevők próbára tehetik logikai készségeiket, miközben a villamos múltját fedezik fel.

A következő fél év múzeumi megkoronázása, hogy Geszler Máriának nyílik állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban. A Kossuth- és Munkácsy-díjas művésznőnek ötven, az életművéhez tartozó jelentős ajándékozott a Savaria Múzeumnak, ezúton is köszönjük ezt neki - fogalmazott Horváth Soma.

Kiemelte még Bonyhádi Károly grafikusművész életmű kiállítását, melyet november 28-án nyitnak meg a Schrammel gyűjteményben. 

Végül kitért arra is, hogy az Iseum fűtésével komoly problémák voltak az elmúlt években, de most sikerült megoldást találniuk erre. Mint mondta, egy a múzeum a Szombathelyi Távhőszolgáltató és a város összefogásnak köszönhetően viszonylag kisebb összegből rá tudták csatlakoztatni az Iseumot a távhő rendszerre. Úgy fogalmazott, a 13 milliós beruházás lehetővé teszi, hogy a télen érkezők is kulturált közegben tölthessék el az időt a múzeumban. 

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója vette át a szót, hangsúlyozta, nagyon hosszú ideje dolgoztak a Geszler Mária állandó kiállításon és egy nagy álma vált valóra a múzeumnak a megvalósulással. Azt is megtudtuk tőle, hogy a 45. Savaria Évkönyv még idén megjelenik, illetve pályázati támogatásokról is beszélt: 

- Két INTERREG-pályázatban veszünk részt, az InnoGUIDE pályázatban belül 149.000 eurót nyert el a Savaria Múzeum, ebből a Vasi Skanzenben VR-látcső készül, amelynek segítségével a látogatók megnézhetik az épületek – szabad szemmel nem látható – belső szerkezetét, elemeit. Ezáltal jobban megismerhetővé válnak a hagyományos építőtechnikák. Az innovatív – hangzó anyaggal kiegészülő – attrakció a családoknak, egyéni látogatóknak és a fogyatékkal élőknek is hasznos információkkal szolgál és a látogatószám növekedését is eredményezheti - emelte ki.   

Beszélt egy további támogatásról is: az ArcheoROUTE pályázaton keresztül 254.700 eurós támogatást kapott a múzeum. A projekt a 2022-ben lezárul ArcheON folytatása, amelynek keretében bővül az osztrák-magyar határtérség turisztikai kínálata. 

Az előttünk álló 3 évben többek között a határon átnyúló halomsírmezők közös roncsolásmentes kutatására kerül sor, határon és korszakokon átnyúló virtuális régészeti park létesül az Iseum szentélyében, a Történelmi Témapark pedig interaktív eszközökkel bővül, valamint létrejön egy határon átnyúló rejtvényfejtős kalandtúra-program Archeo Secret TOURS néven.További konferenciákról és kiállításokról is beszélt, amiket az év hátralévő részében nézhetünk meg a múzeumokban. 

A részletes programot lent olvashatjuk.

Kiállítások:

Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikusművész állandó kiállítása (NKA)
Megnyitó: 2024. október 18. Szombathelyi Képtár

Bonyhádi Károly grafikusművész SIGNO című kiállítása
Megnyitó: 2024. november 28. Schrammel-gyűjtemény. Több mint 40 év munkáját összegző kiállítás: színházi plakátok, logó- és arculattervek, könyv- és laptervek.

Konferenciák

Római szentélyek archaeológiája - nemzetközi konferencia 
2024. október 3–4. Iseum

Az utóbbi idők római kori szentélyeiben folyt régészeti kutatások legújabb eredményeit, feltárási módszereit összegző szakmai konferencia, amely a ma oly divatos téma, mint a „szakrális tér”, kérdésében a vallástudomány, az epigráfia és filológia eredményei mellett a napvilágra került tárgyi leletek és feltárt maradványok vizsgálata révén kísérli meg az ókori vallásosság megismerését és megértését. A konferencián helyet kapnak olyan témák, mint a szent helyek azonosításának lehetősége, a szentélyek és a gazdaság/kereskedelem kapcsolata vagy az urbánus és vidéki környezetben feltárt kultuszhelyek közötti különbségek. 

Batthyány Lajos 175 – Új eredmények a Batthyány-kutatásban
Emlékkonferencia a mártír miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából
2024. október 4. 10.00 - Vármegyeháza
BL vasi kötődése (Ikerváron voltak birtokai) indokolja egy nagyszabású konferencia megrendezését
Fókuszban: Batthyány Lajos személye: fiatalkora, magánélete, politikai szerepvállalása, külpolitikája, bebörtönzése és halála, valamint kultusza

A korszak legkiválóbb kutatóinak, történészeinek előadásai: Csorba László, Erdődy Gábor, Hermann Róbert, Melkovics Tamás, Haris Andrea, Hernády Zsolt. A konferencia után látogatás a Smidt Múzeumban (1848-as emlékek megtekintése)

Rendezvények:

Állatok világnapja
2024. október 1–3. Vasi Skanzen

óvodás és iskolás csoportok, rekord számú jelentkezés: több mint 1500 gyerek érkezik! Témája: az álatok kültakarója: toll, bőr, szőr, pikkely - mit kell róluk tudni és mit lehet velük csinálni?

A kőszegi Szent Jakab-templom oltárképeinek bemutatása
2024. október 9. Szombathelyi Képtár

A képeket bemutatja: dr. Székely János megyéspüspök

Villamos-nap
2024. október 12. 10.00-17.00 Smidt Múzeum

A szombathelyi villamosközlekedés 1974. augusztus 20-i megszűnésének 50. évfordulója alkalmából, a program ingyenes!

  • Visszaemlékezések, beszélgetések
  • Kalocsai Péter történész előadása, majd rövid sétát vezet a belvárosban a villamos egykori nyomvonalán, a villamostörténeti emlékek nyomában 
  • Kamarakiállítás a múzeum gyűjteményéből
  • Sütő Gábor vasútmodellező működő villamosmodelljének bemutatása az udvaron
  • Múzeumpedagógia: szabadulószoba a villamoson, villamostörténeti társasjáték, makettkészítés

Túlélni a konyha frontján – Múzeumok Őszi Fesztiválja
2024. október 19. Smidt Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának kiemelt tematikája, a Falatnyi múzeum a térben és időben történő gasztronómiai kalandozást helyezi a középpontba. A Smidt Múzeumban elhangzó három előadás során a magyar gasztronómiatörténet kevésbé ismert, de adott korban széles tömegeket érintő és máig nagy hatású szelete kerül terítékre. A hallgatók bepillantást nyerhetnek a Monarchia kaszárnyáinak konyháiba, valamint megismerkedhetnek az I. világháborús és a szocialista hiánygazdaság idejének leleményes gasztronómiájával.

A Reismannok nyomában feketén-fehéren
Előadássorozat a Párhuzamok – A két Reismann időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a Savaria Múzeumban

  • október 24. Csorba Csilla fotótörténész
  • november 23. Mózes Eszter gyermekpszichológus
  • december 12. Nagy Jácint fotóriporter

Szent Márton szimpózium + bélyegkiállítás
2024. november 6. Szombathelyi Képtár
Téma: Szent Márton élete

Vendég: dr. Székely János megyéspüspök, Pőcze István, a Szent Márton Lovagrend Egyesület elnöke, Csapláros Andrea múzeumigazgató

Szent Márton-napi vásár 
2024. november 9–10. Vasi Skanzen

  • mindkét napon gyerekkoncert: Alma, Veronaki + Mesebolt Bábszínház
  • óvodások műsora hagyományosan, kézműves foglalkozás
  • Fellépők: Nóvé Soma és ifj. Csoóri Sándor; Ungaresca Néptáncegyüttes
  • Borkóstoló 
  • Főzőverseny 
  • Ács Bori Elfelejtett magyar konyha című könyvének bemutatója 
  • Malomban: Kalász Egyesület foglalkozásai

Karácsonyi vásár 
2024. december 7. Szombathelyi Képtár - workshopok, kirakodó vásár, betlehemes műsor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában