Labdarúgás

2024.06.28. 17:15

Haladás VSE: az NB III. után következhet a vármegyei I. osztály...

A Szombathelyi MÁV Haladás VSE a mögöttünk hagyott szezonban kiesett az NB III.-as labdarúgó-bajnokságból - és jelen állás szerint a vármegyei I. osztályban kezdi az előttünk álló, 2024/2025-ös kiírást.

Tóth Gábor

Szenczi Imre vezetőedző

Fotó: © Cseh Gábor


A HVSE vármegyei I.-es bajnokként, majd egy sikeres osztályozós párharc után jutott fel az NB III.-ba - Vas vármegyének hosszú idő után lett így ismét harmadosztályú futballcsapata. Újoncként egyetlen célt jelölhetett ki a klubvezetés: a bentmaradást. Szenczi Imre vezetőedző csapat egészen jó eredményekkel kezdte a szezont, aztán a lendület megtört, és éppen az utolsó őszi fordulókban süllyedt kieső helyre az együttes. A tavasz is hektikusra sikeredett, akadtak egészen bravúros eredmények, de fájdalmas, váratlan vereségek is – a kiegyensúlyozatlan teljesítmény pedig kieséshez vezetett.


– Azzal a céllal vágtunk neki a szezonnak, hogy belekukkantunk az NB III.-ba, a saját nevelésű fiataljaink tapasztalatot szereznek a magasabb szintű futballból, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul a sorsunk – elevenítette fel a harmadosztályú szezon kezdetét Szenczi Imre, a Szombathelyi MÁV Haladás VSE futballcsapatának vezetőedzője. – Szinte változatlan, meglehetősen szűk kerettel, és nagyon fiatal csapattal kezdtük a szezont. Az ősz első fele nem alakult rosszul, aztán a sérülések, betegségek okozta létszámproblémák miatt elfogyott a csapat, elmaradtak a jó eredmények, és szerencsénk sem volt. A télen kértük a futball Kft. vezetőségét, hogy adjon át nekünk néhány olyan játékost az NB II.-es csapatból, akik kevesebb időt töltenek a pályán, akikre nem számít Aleksandar Jovic. De onnét nem érkezett segítség. A koncepciónk alapján pedig idegenből nem igazoltunk játékosokat, hanem még több sajátnevelésű fiatalunknak adtuk meg a lehetőséget, hogy NB-s felnőtt játékos lehessen. Ráadásul télen tovább gyengült, szűkült a keretünk, mivel Németh Milán és Tóth Bence is távozott a csapattól. Mindezek ellenére a tavaszi első fordulóban egy idegenbeli bravúr győzelemmel indítottunk. Ezután viszont már egyre több probléma ütötte fe a fejét az öltözőben – és az öltözőn kívül is... Az sem kedvezett, hogy kiemelt akadémiák, NB I-s csapatok második gárdái ellen kellet vívnunk a kiesés elleni harcunkat. Ezek az egyesületek ugynis a ki-ki mérkőzésekre komoly erősítést kaptak az első csapatuktól. A tavaszi szereplésünk elég hektikusra sikerült. Fájó vereségek mellett, győzelmeket is szállítottunk. Rengeteg pontot szórtunk el. Nagyon fájó a kiesés annak ellenére, hogy a bajnokság előtt sem neveztük volna tragédiának, ha így történik. Közben a szombathelyi labdarúgás katasztrófális állapotba került, így az a kis reménysugár, az NB III.-as tagság is elveszett – amit ez a csapat és a szurkolók megérdemeltek volna. A rengeteg nehézség ellenére bőven meg volt az esélyünk, hogy továbbra is harmadosztályú csapatunk legyen.  A játékunk minősége és a helyzeteink száma alapján több pontot érdemeltünk volna – de nem igazán volt szerencsénk, és rutintalanok is voltunk. A játékosokat csak dicsérni tudom: jól álltak bele a munkába, a meccseken is megtettek mindent, próbálták függetleníteni magukat a klubnál kialakult helyzettől.


– Nagyon nehezen éltük meg a kiesést. Főleg azért, mert nagyon közel voltunk a bentmaradáshoz – sóhajtott nagyot Szenczi Imre. – De folytatjuk a munkát – az ősztől már a vármegyei I. osztályú bajnokságban. Szeretnénk ismét bajnoki címet szerezni, visszajutni az NB III.-ba – ismét a saját nevelésű játékosokra és a csapat vázára építve. Nem titok, továbbra is sok a bizonytalanság a klub körül, de remélhetőleg tisztázódnak a viszonyok és elkezdhetünk dolgozni. Balogh Ákos, Varga Márk, Pap Márton ás Szabó Martin már távozott – és többek sorsa még kérdéses. Szinte minden játékosunknak volt, van ajánlata. Ez is azt bizonyítja, hogy amit csináltak a gyerekek, az nézhető és értékelhető teljesítmény volt. Elsősorban a csapat magját szeretném egyben tartani, és a közben felnövő utánpótlás játékosainkra építeni. Természetesen igazolásokban is gondolkodunk. Továbbra is nyitva az ajtónk a szombathelyi és a Vas vármegyei játékosok előtt. Erre példa Fehér Dániel is, akit már kőszegi időszakából ismerek, de az elmúlt években a Haladás NB I.-es futsalcsapatát erősítette. További játékosokkal is kapcsolatban vagyunk, akik óriási erősítései lehetnek a csapatnak. Reméljük minket választanak.


– Elkeserítő a Vas vármegyei futball állapota. Azzal, hogy egy akadémia, az ISA, egy tehetség központ, a Király SE, és egy körzet központ, a HVSE is egyazon szinten játszik, és küzd egymással a vármegyei bajnoki címért, az valami egészen szürreális – zárta szavait Szenczi Imre.


A házi góllövőlista végeredménye: 1. Szabó Martin 12 gól, 2. Szenczi Bence Imre 8, 3. Ferencz Zoltán Ferdinánd, Pap Márton Rafael 5-5, 4. Árvay Dávid 3, 5. Németh Milán János 2, 6. Balogh Ákos, Czuczi Péter, Horváth Márk, Tóth Márton Mihály 1-1.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában