Siker!

2024.07.28. 18:32

Sporttörténeti pillanat: győzelemmel mutatkozott be Hámori Luca a Párizsi Olimpián

Ringbe lépett a párizsi olimpián a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület sportolója, Hámori Luca – 4-1-re legyőzte az ír Grainne Walsh-t, így nyolcaddöntőbe jutott a női ökölvívótornán.

Tóth Gábor

Forrás: MW/archív

Hámori Luca súlyában (66 kg) húszan versenyzenek. A kőszegi bokszoló az első körben ír ellenfélet kapott. Grainne Walsh a bangkoki utolsó kvalifikációs tornáról került be a mezőnybe, de odahaza többek között a kétszeres világbajnok Amy Broadhurst ellen is győzött. Walsh hat évvel idősebb Lucánál, nehéz ellenfél – de egy olimpián ritkán lehet könnyű riválissal találkozni...

– Egy ír versenyzővel fogok kezdeni, ami számomra úgy gondolom kedvező lehet, hiszen alacsonyabb nálam, de nem lesz egyszerű mérkőzés, egy nagyon ügyes lányról beszélünk viszont bízok magamban és hiszem, hogy sikerülni fog. A további meccseken egyelőre nem agyalok, meccsről meccsre haladok, de összességében azt mondhatom, hogy nem olyan rossz a sorsolásom. Egy olimpián vagyunk, könnyű mérkőzés nincs! – nyiltkozta a Magyar Ökölvívó Szövetség honlapján a sorsolás után Hámori Luca a sorsolás után.

Hámori a 2019-es minszki Európa Játékokon bronzérmes ellenfelével csapott össze – a kőszegi bunyós ugyanezen a versenyen tavaly lett harmadik, ezzel kvalifikált Párizsba. A magyarok ötkarikás történetének első női ökölvívója bátran kezdett, és bár mindkét bokszoló próbált az első három percben előnybe kerülni, a kazah bírónak sokszor kellett közbeavatkoznia összekapaszkodás miatt. Hámorit ekkor az ötből három ítész látta jobbnak. A második menetet mindegyik pontozó a magyar ökölvívónak adta, így az utolsó három percben már csak az előnye megtartására kellett figyelnie. Walsh ekkor már sokkal keményebben harcolt, de Hámorinak sikerült megtörnie az ír lendületét, és a menet derekán sokszor inkább elmozgott, majd a hajrában próbált több találatot bevinni. Az utolsó másodpercekben már ünnepelt Hámori, és nem sokkal később ki is hirdették a 4-1-es, megosztott pontozású sikerét.

Luca meggyőző teljesítménnyel mutatkozott be a párizsi olimpián: az öt pontozónál a tizenöt menetből tizenegyet elvitt, csak amiatt kellett izgulni, mert a második felvonásban megintette Jermek Szuijenis, a kazah mérkőzésvezető – de ez sem rendítette meg.

– Lehet, azt gondolták, hogy kis fiatal pályakezdő vagyok és lehet alábecsültek, de az első menetben szerintem sikerült meglepnem, és megmutatnom neki, hogy nem is vagyok annyira kislány. Ez a meglepetés pedig akkora hatással volt rá, hogy utána már elvesztette a fonalat – mondta az M4 Sportnak Hámori, majd hozzátette, nem ismerte ezt az ír versenyzőt, de amint megérkezett Párizsba, átjárta az „olimpiai falu szelleme”, amit szerencsére a ringbe is be tudott vinni magával.

A láthatóan jó formában, jó erőben lévő, roppant motiváltnak tűnő kőszegi öklöző a 16 között a 22 esztendős, negyedik helyen kiemelt ausztrál Marissa Williamsonnal találkozik csütörtök délután – nagy csatára, kemény meccsre van kilátás.

Hámori Luca sikeréről Ágh Péter, országgyűlési képviselő is megosztott egy bejegyzést közösségi oldalán - Büszke lehet Kőszeg és mindannyian: Hámori Luca továbbjutott! Hajrá, így tovább! - írta

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában