Siker

2024.08.30. 16:06

U20-as atlétikai vb - A szombathelyi szabados Szabados Ármin a harmadik!

Harmadik helyen végzett a Haladás VSE ifjú kalapácsvetője, Szabados Ármin a Peruban zajló U20-as atlétikai világbajnokságon.

Vaol.hu

Forrás: Haladás VSE fb oldal

Az U20-as világbajnokság harmadik napján már magyar érdekeltségű döntőt is rendeztek. Sőt döntőket, mindjárt hármat, ugyanis kalapácsvetésben, gerelyhajításban és 400 méteren is érdekelve voltunk a fiúk fináléiban. Az elsőben egyből két versenyzővel is, Imre Rolanddal és Szabados Árminnal, akik a selejtezőből a második és a harmadik helyen kerültek a legjobb 12 közé. És hatalmas fordulatok után így is végeztek! Itt is megvolt a versenyszám Ethan Katzberge, aki rögtön elsőre hatalmas kísérlettel kezdett és aki uralta a teljes versenyt, csak őt Iosif Kesidisnek hívták és Ciprusról érkezett, az összes dobásával nyert volna, végül 82.80-ig jutott, de ez minket a példaként felhozott párizsi olimpiai döntő hegemóniájához hasonlóan kevésbé érdekelt. Látszott, hogy a két srácunk odaérhet az elejére, és oda is értek közvetlenül Kesidis mögé: Ármin végig ott volt az élcsoportban, sőt a második sorozattól a második helyen – épp Roland dobta túl az utolsó kísérletével, de csak ő - olvasható az atlatika.hu-n.
A Vitalitás versenyzője 75.33-ig jutott, ami a selejtezős 75.26 után újabb egyéni csúcs, a Haladás dobója pedig 74.88-ig.
A kalapács el van vetve – írtuk az első napi selejtező után. Nos, jó messzire! És ezért nagy köszönet az edzőiknek is: Imre Roland részéről Fábián Gábornak, Szabados Ármin részéről pedig Lezsák Balázsnak.
Következett a gerelyhajítás. Horváth Máté kiegyensúlyozott versenyzéssel (67.91, x, 69.68, x, 69.18, 68.22) ugyanúgy hetedik lett, mint volt a selejtezőben. Sokáig az ötödik helyen állt, de az utolsó két sorozatban sajnos ketten is túldobták a veresegyháziak büszkeségét. Jegyezzük meg, hogy a negyedik legjobb európai lett! Kovács Árpád pedig világbajnoki negyedik 400-on, ami már önmagában is fantasztikus produkció, de ezzel még túl is teljesített, ha azt vesszük, hogy az ötödik legjobb egyéni csúcs volt az övé a döntője rajtlistáján. Azt is ki kell emelni, hogy az SZVSE sprintere körről körre javított az idején: az előfutamát 46.89 másodperc alatt futotta le, az elődöntőjét 46.70 alatt, a fináléban pedig 46.60-at futott

Egyetlen európaiként a döntőben!

Jó nap volt magyar szempontból, és már az első fele is kiválóan sikerült, majdnem százszázalékosan: az öt délelőtti indulónk közül négy is továbbjutott, kettő egyből a döntőbe. Az első kettő: először a Dobó SE-s Viszkeleti Villő versenyzett mintaszerűen a női kalapácsvetés selejtezőjében, és a szinttől mindössze 34 centivel elmaradva 62.66-tal, az ötödik legjobb eredménnyel jutott tovább, majd a vasasos Bátori Liliannán volt a sor magasugrásban, és a még csupán 17 éves U18-as Európa-bajnokunk öt sikeres és csak egy rontott kísérlettel jutott el 183 centiméterig, ami bőven elegendőnek bizonyult a fináléhoz.

Utóbb kiderült, már a 180 is elég lett volna, hiszen elsőre ugrotta. A 185 centis selejtezőszinttel meg sem kellett próbálkoznia.

Jöttek a futók. Felber Farkas futamnegyedikként 110 gáton idővel jutott tovább, de azzal magabiztosan: a 13.69 mindössze hét századmásodperccel gyengébb az egyéni csúcsánál, és mindezt 1.1-es ellenszélben produkálta az SVSE sprintere! A MATE-GEAC sprintere, Sulyán Alexa futamharmadikként helyezéssel került ugyancsak az elődöntőbe, és a 23.76-os idejénél csak tízen futottak jobbat. Elsőre pont ennyi kellett. A közeljövő kiváló távolugrója lehet a DVTK-s Hajdu Áron, de a 727-es legjobb kísérlete – amit egyébként elsőre ugrott – 16 centivel kevesebb volt, mint amennyi a döntőhöz szükségeltetett.

"Lehetett fokozni a csapásszámot a második nap és a négy továbbjutást hozó délelőtt után: sok ilyen szép estét kívánok még a magyar atlétikának, a magyar utánpótlásnak, mint amilyen a mai volt – értékelt Scherer Tamás utánpótlás vezető. – A kalapácsvető fiúkon talán most volt érezhető a jetlag hatása, belealudtak a versenybe, a hatodik sorozatban időben ébredtek, Németh Zsolt szerint világbajnokságon még sosem állt két magyar a dobogón. Imre Rolandnak, a csendes balassagyarmati fiúnak azóta fülig ér a szája. Szabados Ármin mérges, hogy hogyan dobhatott ilyen gyengén, de eljön majd az idő, amikor sokra értékeli ezt a világbajnoki harmadik helyet. Felber Farkas elképesztően harcos, gyönyörű szezont koronázott ma meg. Kovács Árpi pedig profi, egész évben tudatosan készült erre a két napra, bár még önmagát is meglepte ezzel a világbajnoki negyedik hellyel. Alexa hosszú szezonja a végéhez közeledik a Bahamáktól Rómán át Limáig. Horváth Máté csalódott a hetedik hellyel, de édesapja és edzője reálisabban látva ezt nagyon örül a kiváló helyezésnek."

Forrás: atletika.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában