Kosárlabda

2024.09.13. 14:44

Egis Körmend: újabb légióscsere

Az NB I.-es Egis Körmend csapatában Mervin James nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, helyére litván játékos érkezett.

Sütő Dániel

"Klubunk megválik Mervin Jamestől" - adta hírül az Egis Körmend ivatalos közösségi oldala, amelynek tájékoztatása szerint újabb személyi változás történt a csapatnál. A Jamest képviselő külföldi ügynökség és egyéb kosárlabda-portálok által közölt adatok falsnak bizonyultak, hiszen a játékos 201 cm és 98 kg helyett 197 cm magassággal és 88 kg súllyal érkezett Körmendre, tehát nem megfelelő fizikai és kondicionális állapotban. A Forray Gábor vezette szakmai stáb vezérszerepet szánt neki, de ezt nem tudja végrehajtani, mivel sem magasságban, sem testsúlyban nem tudja felvenni a versenyt a posztján szereplő játékosokkal. Ez szemmel látható volt az edzéseken, illetve a két edzőmérkőzésen, ahol teljesítménye nem felelt meg a szakmai stáb elvárásainak. A játékos pótlásáról a klub gondoskodott.

Egis Körmend
Az Egis Körmend új légiósa: Rytis Pipiras
Forrás: Egis Körmend

Rytis Pipiras már meg is érkezett Körmendre. A litván származású játékos a német másodosztályból jött a Rába-partra, de korábban már Magyarországon is pályára lépett. Az elmúlt napok mozgalmasan teltek az Egis Körmend háza táján. Miután Forray Gábor vezetőedző jelezte, hogy Mervin James paraméterei, játéka és stílusa egyaránt nem felelnek meg az elvárásoknak, gyors és határozott lépésre volt szükség a kialakult helyzet megoldásához. Bár a szűkös lehetőségek komoly kihívások elé állítják a vasi klubot, vezetői arra törekednek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az idei csapatból. Forray Gábor számára pedig kulcsfontosságú szempont volt, hogy az új játékos rendelkezzen jelentős európai tapasztalattal.

Pipiras 1995. április 9-én született Litvániában, a mintegy 15.000 lakosú Radviliskis városában. Pályafutása igazán változatos: 18 évesen kezdte profi karrierjét a litván másodosztályban, ahol három szezont (2013-2016) töltött. Ezt követően másfél évet (2016-2019) a litván élvonalban, majd újabb másfél idényt a másodosztályban játszott. Innen Németországba igazolt, ahol egy évet az első (2019-2020), majd egy évet a másodosztályban (2020-2021) töltött. A következő szezonban bemutatkozhatott a magyar elsőosztályban (2021-2022) Nyíregyházán, ahol átlagosan 10,4 pontot és 4,8 lepattanót szerzett meccsenként. A 2022-2023-as idényt Belgiumban folytatta, de hat mérkőzés után a belga klub nem tartott igényt rá, így visszatért Nyíregyházára, ahol 13 mérkőzésen 15,1 pontos és 4,5 lepattanós átlaggal zárt.

Nyíregyháza után Rytis ismét a német másodosztályban folytatta pályafutását, ahol a 124 000 lakosú Koblenz város csapatánál, az EPG Baskets színeiben játszott. Itt átlagosan 7,6 pontot és 4 lepattanót gyűjtött mérkőzésenként. Most tőlük érkezik hozzánk Rytis, aki tegnap éjjel már elfoglalta helyét Körmenden. Kiss Benedekkel egyébként csapattársak voltak Nyíregyházán.

- Nagyon jól dob kintről, ha jól emlékszem, amikor itt játszott, a hárompontosokat körülbelül 40%-os pontossággal értékesítette - idézte fel korábbi csapattársa teljesítményét Kiss Benedek. - Fizikailag erős, nagyot ugrik, és könnyen váltani lehet vele, mert a mezőnyjátékosokat is képes semlegesíteni. Minden nehéz feladatot elvégez a pályán, emellett kiváló személyiséggel rendelkezik, szerintem egy nagyon kedves, megbízható játékos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában