Atlétika

2024.09.07. 09:00

Méltóképpen emlékeztek Németh Pálra, a Dobópápára - fotók

Immáron 16. alkalommal tisztelegtek emléknappal a legendás Dobópápa, Szombathely város díszpolgára, Németh Pál emléke előtt. Az idei rendezvény részeként a 2025. évi tokiói vb-re kvalifikáló Savaria Kupa-WA CT Challenger versenyre is sor került.

Sütő Dániel

Fotó: Unger Tamás

A 2009-ben váratlanul elhunyt mesteredző munkássága az egész sportvilágban a mai napig köztiszteletnek örvend. Németh Pálnak köszönhetően Szombathely nevét szerte a világon sokan megismerték. A Dobópápa öröksége fiainak, Németh Lászlónak és Németh Zsoltnak köszönhetően nemcsak, hogy tovább él, hanem folyamatosan virágzik. Hogy csak a közelmúlt legnagyobb Szombathelyi Dobó SE-s sikereit említsük, Halász Bence olimpiai ezüstérme és Viszkeleti Villő U20-as vb-bronzérme is bizonyítja ezt. 

A Sugár úti Atlétikai Centrumban rendezett 16. Nemzetközi Németh Pál Emléktornán a hazai dobók mellett számos külföldi - szlovák, horvát, román, holland, görög és dél-afrikai atléta - is megmérette magát, mivel a torna részeként a tokiói világbajnokságra kvalifikációs pontokat gyűjthettek a WA CT Challenger sorozat keretében. Az esemény már pénteken délelőtt korosztályos versenyeket rendeztek, amelynek keretében a hazai utánpótlás legjobbjai mérték össze tudásukat. Délután pedig már a felnőtteké volt a főszerep. Előbb a férfi diszkoszvetők léptek dobókörbe. A dél-afrikai Victor Hogan (63,95) nyert, mögötte Shaquille Emanuelson (62,13) lett a második, míg a harmadik helyen a nyíregyházi Szikszai Róbert (61,71) zárt. A házigazda Dobó SE diszkoszvetője, Huszák János (60,53) negyedik lett. 

- Nagyon erős volt a diszkoszvetők mezőnye - értékelt Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE mesteredzője. - Örvendetes, hogy Huszák Jani újra 60 méter fölé került, hiszen ő egy gerincműtét után tért vissza. A nyári szezon közepén egyszer már dobott 60 méter fölött, utána viszont ez nem jött össze, egészen eddig. Felkészülése remekül halad, bízunk benne, hogy jövőre őt is a vb-csapat tagjaként köszönthetjük.  

Férfi kalapácsvetésben a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem született Dobó SE-s érem. Halász Bence kihagyta a versenyt, viszont végig a helyszínen tartókodott, lehetőséget biztosítva a vele való beszélgetésre, fotózkodásra. A görög Christos Frantzeskakis diadalmaskodott (76,94), a szlovák Marcel Lomnicky szerezte meg az ezüstöt (73,17), míg a bronzérem a VEDAC-os Czeller Gábor (72,37) nyakába került. A Dobó SE Rába Dániel negyedik (72,19), klubtársa, Varga Donát pedig ötödik (71,22) lett. 

- Örültem volna, ha a Dani és a Donát egy fél méterrel többet dob, mert így több kvalifikációs pontot gyűjthettek volna, dehát érthető módon a szezon végére mindenki nagyon elfáradt - folytatta a mesteredző. - Ennek ellenére azért utolsó erejükkel is megpróbáltak olyan teljesítményt nyújtani, amivel a jövő évi vb-kvalifikációhoz közelebb segítsék magukat. Éppen ezért vasárnap is versenyeznek atlétáink Zágrábban, majd kedden Ostravában. Egy nagyon kemény öt nap első állomása volt az édesapámról elnevezett emléktorna. Muszáj ezeken a viadalokon még jól teljesíteniük, hogy aztán jó pozícióból vághassanak neki a jövő évi felkészülésnek.       

A nőknél az U20-as világbajnoki bronzérmes Viszkeleti Villő zárt az élen (63,29) Németh Zsanett előtt (62,56), Zimmermann Lili (59,07) lett a negyedik, Bödei Enikő (46,06) pedig az ötödik. Villő lapunknak nyilatkozott U20-as vb-élményeiről.

- Titkon abban bíztam, hogy dobogós lehetek és ez sikerült is - fogalmazott Viszkeleti Villő. - Nagyon jól ment a versenyzés, amit jól sikerült felépítenem. Relatíve egész könnyedén vettem a selejtezőt, ötödikként jutottam döntőbe, noha kicsit el is bizonytalanodtam, mert nagyobb dobást vártam magamtól. De mindent egybevéve, amit kellett, azt véghez vittem. A döntőben már a bemelegítésnél jól éreztem magam, sikerült ellazulnom. Az első dobásom ugyan még a hálóban landolt, de a folytatásra összekaptam magam, másodjára dobtam a legnagyobbat, 64,94-et, ami már elég volt a dobogóhoz. Utolsó nekifutásra ugyan javítani tudtam, de túlcsúszott a lábam a dobókörön, úgyhogy az érvénytelen lett. Örök elégedetlenként most először éreztem igazán, hogy ez most az, amit akartam, sikerült!              

A vegyes csapatok csatáját a Marcel Lomnicky-Viszkeleti Villő páros nyerte 131,46 ponttal, a Christos Frantzeskakis-Bödei Enikő kettős végzett (131,00) a második helyen, míg a dobogó alsó fokára a Varga Donát-Tóth Elina duó (130,12) állhatott fel. 

A szokásoknak megfelelően az eredményhirdetés után az emlékezés koszorúit helyezték el az esemény résztvevői Németh Pál szobránál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában