Hétvége

2012.06.30. 06:40

Közösségben a rábízottakkal - Jubileumi köszöntés a székesegyházban

A múlt szombati pap- és diakónus-szentelési szertartáson köszöntötték dr. Konkoly István nyugalmazott megyés főpásztort abból az alkalomból, hogy negyedszázada, 1987. július 11-én iktatták be püspöki hivatalába.

Burkon László

Vallomással kezdte az őt köszöntőkhöz intézett szavait dr. Konkoly István:
- Amikor tudatosult bennem, hogy mivel jár együtt a kiválasztás a püspöki tisztségre, bevallom, félelem és aggodalom töltött el, hogyan tudok én majd ennek az emberpróbáló feladatnak megfelelni - fogalmazott a jubiláns főpásztor, majd így folytatta:

- Talán alig hihető, de mindenképpen igyekeztem kitérni e felelősségteljes megbízatás elől. S ezt az aggodalmamat csak növelte bennem az a tapasztalat is, amelyet a 9 évig tartó püspöki titkári szolgálatom idején szereztem. Szinte nap mint nap tanúja voltam ugyanis a főpásztoromat ért zaklatásoknak, sőt zsarolásoknak, és ezek nyomában a különféle lelki konfliktusoknak. Ennél szebb jövőre én sem számíthattam. Hiszen 1987-ben alig lehetett még komolyan reménykedni abban, hogy gyökeres fordulat történik majd az ország vezetésében, és így elindulhat az egyházi élet megújulásának a folyamata.

Dr. Konkoly István négynapi gondolkodási időt kért a pápa személyes megbízottjától. Ennek letelte után felhívta Colassuono érseket, aki - mielőtt bármit mondhatott volna - így szólt hozzá: "Szeretném emlékeztetni a Gondviselő Istenbe vetett feltétlen bizalomra és a Szentatya iránt való kötelező engedelmességre". E szelíd, de határozott figyelmeztetés után végül kimondta az igent szombathelyi megyés püspökké történő kinevezésére. Csaknem húsz évig tartott főpásztori szolgálata a szombathelyi egyházmegyében. Nem sokkal a beiktatása után  elindult az egyházi élet megújításának a folyamata, amelynek az élére állt.

- Gyakran feltettem magamban a kérdést - folytatta a püspök -, mi lett volna velem például a Szent Jobb látogatásának, a pápalátogatásnak, a Fatimai Vándorszobor fogadásának, a Szent Márton jubileumi évnek, az egyház nagy jubileumi és hazánk millenniumi ünnepségeinek megszervezése terén, vagy az egyházmegyei zsinat és Batthyány László boldoggá avatásának előkészítése során, ha papjaink és híveink magamra hagynak, s közömbösséget mutatnak a püspök kérései, illetve az egyházmegye közös nagy gondjai és feladatai iránt. Hála istennek, nem ez történt. Ellenkezőleg. Volt mindig elegendő önzetlen és szolgálatkész munkatárs, akiknek az együttérzését, segítőkészségét és közreműködését ezúton is őszinte szívvel megköszönöm.

A negyedszázados püspökszentelési jubileumra emlékképek készültek, ezekre dr. Konkoly István a Szent Pál apostoltól vett idézetet íratta: "Nem az számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja (1 Kor 3,7)". Ezzel azt akarta kifejezésre juttatni, hogy soha nem a dicsekvés szándéka vezérelte, mint ahogy most, az évfordulón sem, életműve, alkotásai azonban önmagukért beszélnek.

A rendszerváltás után az egyik legelső teendője volt az iskolai hitoktatás személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése egyházmegyéjében. 1991-ben elindította az úgynevezett teológiai tanfolyamot Zalaegerszegen és Szombathelyen, néhány év múlva pedig sikerült megalapítania az államilag elismert Hittanárképző Főiskola nappali és levelező tagozatát. Létrehozta a Martineum Felnőttképző Akadémiát, ahol vallási, világnézeti képzéseket és lelkigyakorlatokat tartanak, s innen irányítják a regionális ifjúsági, illetve családpasztorációs munkát. Az intézet az évek során a szombathelyi kulturális élet jelentős tényezőjévé vált. A főpásztor kezdeményezésére fokozatosan létrejöttek az egyházmegye oktatási és nevelési intézményei: az óvoda, a hat általános iskola, a két gimnázium és a három kollégium.

Nagy jelentőségű feladat volt a szociális intézmények megalapítása és működtetése. 1991-ben hívta életre az  Egyházmegyei Karitász Szervezetet, majd fokozatosan az irányítása alá tartozó többi intézményt. Elindította az egyházmegye templomfelújítási és -építési programját, amelynek keretében megtörtént az 1945-ben lebombázott székesegyház teljes belső felújítása és az új orgona építése. Nagy méretű olajfestményeket is készíttetett Szűz Mária életéről. Megújult a püspöki palota is, látogatható lett a Sala Terrena. Létrehozta az Egyházmegyei Múzeumot, amely a székesegyházzal együtt a turisták kedvelt célpontja. Püspöksége idején felépült az egyházmegyében 38 új templom, illetve kápolna, iskolakápolna. Megtörtént az újonnan alapított iskolák külső és belső felújítása, korszerűsítése, Celldömölkön és Jánosházán nagyméretű tornacsarnok is épült. S akkor még nem beszéltünk azokról a nagy jelentőségű találkozókról, programokról, amelyek sorába illeszkedik a pápalátogatás, az egyházmegyei zsinat, a  Szent Márton jubileumi év és még számos, nemzetközileg is fontos esemény. Dr. Konkoly István a megyével és a várossal kialakult harmonikus kulturális, szociális és társadalmi együttműködése alapján megkapta a Szombathelyért és a Vas megyéért díjat.

- Egy püspök egymagában hiába tűz ki nemes célokat, kezdeményez akár nagyon is aktuális és szükséges tennivalókat, ha ezek a kezdeményezések papjai és hívei lelkében nem találnak visszhangra, csak kevés maradandó eredményre számíthat. De a Gondviselő Isten minden feladatra adott nekem hűséges munkatársakat, papokat és világi híveket is, akiknek a segítségével a több évtizedes vallás- és egyházellenes rendszer után egyházmegyénkben sikerült megteremtenünk az eredményes lelkipásztori munka anyagi, szellemi és lelki feltételeit, alapjait. Hálás vagyok ezért minden paptestvérnek és hívőnek. Kérem, hogy továbbra is őrizzük meg és ápoljuk egymással a szeretetkapcsolatot, amely nem véletlenül, hanem Isten akaratából szövődött közöttünk. S legyünk egyek az egymásért való kölcsönös imádkozásban is - fejezte be ünnepi  gondolatait a jubiláns püspök, dr. Konkoly István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!