Árvíz

2 órája

Az árvíz sújtotta területeken élők is hozzájutnak a nyugdíjakhoz – frissül

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Marió

Cikkünk frissül!

Az árvíz sújtotta területeken élők is hozzájutnak a nyugdíjakhoz

A Magyar Posta minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is. 

Megszervezte a nyugdíjak előre hozott kézbesítését minden olyan területen, ahol az árvízvédelmi előrejelzések alapján fennáll a veszélye, hogy nem lesz megközelíthető a település

– közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Neszmély és dunaalmás árvíz (11 of 49)
Illusztráció
Fotó: Zetovics Marió / Forrás: 24 óra

A társaság 20 településen hozott árvízvédelmi intézkedéseket a küldemények biztonságos kézbesítése érdekében, és egyes településeken közel 300 nyugdíjas számára kézbesítette előre a nyugdíjat.

A kézbesítésben akadályozott területekre szóló küldemények átvételét az érintett címzettek által könnyen megközelíthető postákon biztosítja a társaság.

A Posta folyamatosan egyezteti intézkedési tervét az érintett települések önkormányzataival, hogy hol érhetik el az ügyfelek a szolgáltatásokat, hol juthatnak hozzá a nyugdíjaikhoz, illetve küldeményeikhez

 - közölte a Magyar Posta.

Éjszakai is fegyelmezetten dolgoztak a gátakon a katonák

A területvédelmi tartalékos katonák és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendvédelmi szakos hallgatói lelkesen és fegyelmezetten dolgoztak a gátakon, hogy megvédjék a településeket a víz betörésétől – közölte Facebook-posztjában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Az éjszaka katonai védekezés zajlott az alábbi helyszíneken:

  • Pilismarót
  • Mosonmagyaróvár
  • Szentendre
  • Vác
  • Hegyeshalom

Az állatvédelem is nagy kihívásokkal néz szembe az áradás miatt

Vannak olyan állatmenhelyek, amelyeket el fog árasztani a víz. Az egyik ilyen a Bogáncs kutyamenhely Esztergomban. Péntekre várják az áradást, és addig 140 kutyát biztonságos helyre kellett juttatniuk

 – mondta el a Magyar Nemzetnek Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Rámutatott:

az árvízi helyzet megoldásához egyrészt emberi erőre van szükség, másrészt kellenek azok, akik örökbe fogadják erre a pár hétre, ideiglenes befogadóként a négylábú védenceket.

Ovádi Péter kormánybiztos Esztergomba látogatott (Fotó: Kovács Bálint)

A 2013-as árvíz eseményeiből van már korábbi tapasztalat, most is ugyanerre a nyolcszáz centiméter körüli vízállásra számítanak a menhelyen. A védekezésben és a kártalanításban az önkéntesekre óriási szükség van. Ha levonul a víz, akkor tisztítószer-, mindenfajta higiéniáseszköz-adományra és természetesen emberi erőre is nagy szükségük lesz ahhoz, hogy mindent helyre tudjanak állítani és a kutyusokat vissza tudják helyezni

– sorolta Ovádi Péter a Bogáncs állatmenhely előtt álló kihívásokat.

A kormánybiztos aláhúzta: egyelőre nem tudják, hogy mekkora árral állnak szemben. Egyet tudnak biztosan: a menhelyet el fogja árasztani a víz.

Hogy utána mikor apad le, mikor mehetnek vissza a védencek, az időjáráson múlik és azon, hogy mennyi önkéntest tudnak biztosítani arra, hogy a teljes menhely fertőtlenítve legyen.

– Tapasztalat az, hogy gyorsan oldódnak meg a problémák, például a Bogáncsnál elmondták, hogy

rövid időn belül ötvenen ott voltak, segítettek, az önkéntesek megpróbáltak mindent megtenni, amire kérték őket

– idézte fel bizakodóan az állatvédelmi kormánybiztos, és arra is kitért: majdnem minden nap befut hozzájuk egy-egy jelzés. A Fővárosi Állat- és Növénykerttel is tartják a kapcsolatot, a Margitszigetről is ki kellett menekíteni az állatokat.

Ovádi Péter a Sóstói Vadvédelmi Központba is ellátogatott, az ott tapasztaltakról azt mondta: 1800 fecskéről gondoskodtak és próbálták őket életben tartani. Örömmel számolt be róla, hogy az egészségeseket már el is tudták engedni.

A kormánybiztos kiemelte: 

a fecskementésnél is azt lehetett tapasztalni, hogy az 1800 madarat több száz ember vitte be, tehát ebből is látszódik, hogy milyen hatalmas összefogás jött létre az állatvédelem területén.

A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány úgy döntött, hogy gyorssegélyt,

ötmillió forintot biztosít azoknak a mentőközpontoknak, amelyek részt vettek a fecskék mentésében.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Még ötven centit emelkedik Budapesten a Duna szombat estig

Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó

– mondta Láng István országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában.

Láng István a beszélgetésben úgy fogalmazott: 

nagy az árvíz és nehéz a védekezés. Elmondta, hogy a Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy ötven centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de védvonalak terhelése így is igen jelentős.

Az országos vízügyi főigazgató tájékoztatása szerint jelenleg tetőzésközeli állapotban van a Duna Nagybajcsnál, de péntektől már várhatóan elindul az apadás a folyó északi szakaszán.

Az áradó Duna Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Rámutatott: a védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás. Ennek oka, hogy a Boris ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett, így az árhullám „kétpúpú” volt – tette hozzá a szakember.

Ez egy nagyon nagy árvíz, nagy terhelést fog okozni

– jelentette ki Láng István, aki a felkészültségre vonatkozó kérdésre azt is kiemelte, hogy Magyarországon a gátak nagyon jó állapotban vannak. Azt mondta: 

nagyon jó védvonalrendszer épült ki az országban.

Arra a kérdésre, hogy fel vagyunk-e készülve még nagyobb árvízre, a főigazgató hangsúlyozta: arra méretezik a védekezést, "ami száz évben egyszer fordul elő." Hozzátette: a 2013-as árvíz után felülvizsgálták és megemelték a "mértékadó árvízi hozamot". A korábbi, másodpercenkénti 10500 köbméterről 11200-ra méretezték át a hozamot, és azóta ennek megfelelően építik ki a védvonalakat - magyarázta.

A 2013-as árvíz tapasztalata picit beégett a fejünkbe, most már tudjuk, hol vannak a kritikus pontok. Azt érzem, és azt látom, hogy sokkal jobban fel tudtunk készülni erre az árvízre

– fogalmazott Láng István.

LÁNG István
Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A beszélgetésben szóba került, hogy Kisoroszi közúton megközelíthetetlen az árvíz miatt. Ezzel kapcsolatban a vízügyi főigazgató jelezte: 

várhatóan jövő hét kedd-szerda magasságában „szabadul fel” a település.

Láng István kitért arra is, hogy Budapesttől délre nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os „katasztrofális” árvizet követően nagyon erőteljes fejlesztés indult meg, aminek következtében a töltések magasabbak és erősebbek Budapest alatt.

Góra Zoltán országos katasztrófavédelmi főigazgató a beszélgetésben példátlannak nevezte az összefogást, és elmondta, hogy nagyon sok önkéntes segíti a védekezést.

Feladat van, meg kell védeni az országot

– jelentette ki, jelezve: a katasztrófavédelem felkészült az árvizi védekezésre. A hivatásos és az önkéntes munkatársak is kapnak felkészítést árvízi mentésre – mondta.

Közlése szerint a katasztrófavédelem feladata az, hogy a vízügyi szakemberek koordinálásával végrehajtsák a védvonalak kiépítését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) biztosítja a védekezéshez az eszközöket és a humán erőforrást, a védekezésben részt vesznek hivatásos tűzoltók, rendőrök, katonák, a büntetésvégrehajtás munkatársai, önkéntes tűzoltók, mentős szervezetek, polgárőrök és nagyon sok civil is segíti a munkát - sorolta.

Góra Zoltán kiemelte: 

a katasztrófavédelemnek jelentős készletei vannak, mivel komoly fejlesztések zajlottak az elmúlt időszakban, például mentőhajókat adtak át és drónokat szereztek be.

Az OKF vezetője emlékeztetett arra is, hogy a Boris ciklon már múlt pénteken éreztette hatását Magyarországon, akkor közel ezer kárhelyszínen kellett beavatkozniuk. Vasárnap reggelre több mint 18 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás, amit egy nap alatt sikerült helyreállítani - fűzte hozzá.

Mindenki kitartó, megfeszített munkával dolgozik azon, hogy a védművek mindenhol időre elkészüljenek

– húzta alá, külön kiemelve a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület által Kisorosziban nyújtott segítséget.

Góra Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy 

a lezárt területeken nézelődő, fényképezkedő turisták sok helyen akadályozzák a védekezést, ráadásul saját testi épségüket is veszélybe sodorhatják.

Láng István ennek kapcsán megjegyezte: 

a katasztrófaturisták tönkretehetik a gátat, zavarják a közlekedést, illetve az ártérből menekülő vadakat is.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában