2017.01.26. 08:36
Szombathelyi tervező lett „Az év belsőépítésze”
Mikics András és Lőrincz Szilvia nyerte el 2016-ban „Az év belsőépítésze díjat”. A szombathelyi születésű Mikics András alkotótársával együtt tervezte meg a Kreinbacher Birtok budapesti kóstoló termét és a somlói borászat különleges szálláshelyét is.
A rangos elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda. A zsűri minden alkalommal olyan pályamunkákat díjaz, amelyek különleges tervezői értékkel bírnak. A grémium ezúttal tizenhét létesítmény közül ítélte legjobbnak Mikics András és Lőrincz Szilvia munkáját. A Biva Inspiration belsőépítészei Somlón a borászat vendégtereit, a szállás és étterem egyedi enteriőrjét alkották meg, míg a budapesti Tasting Salon születésekor kóstolóknak és üzleti találkozóknak terveztek stílusos környezetet. A Kreinbacher Birtok részéről Kása Zsolt építész kísérte végig a tervezést és megvalósítást, projektigazgatóként és ötleteivel támogatva az alkotómunkát és kivitelezést.
A díjátadó ceremóniát a Vigadóban tartották, ahol Fekete György az MMA elnöke és dr. Finta József Kossuth-díjas építész méltatta a győztes tervet. Mikics András a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában végzett szobrász szakon, majd Sopronban folytatta tanulmányait. Vörös Líviánál, később Tornai Endre Andrásnál és Veres Gábornál tanult, büszke a mestereire. Úgy véli, a szobrászképzésnek köszönhetően másként látja a belső tereket, mint kollégái. Mikics András elmondta, óriási megtiszteltetés, hogy a két projekt megvalósítást rájuk bízták. A szombathelyi tervező szerint véletlenül úgy hozta a sors, hogy zömében a régióból származó szakemberek vitték véghez a munkát. Kiemelte, munkájuk során meghatározó és inspiráló volt az Ekler Dezső tervezte épületegyüttes.
Megtudtuk, a létesítmény a Somló-hegy karakterét mutatja. Ezt idézi a szürke szín árnyalatainak használata és megszilárdult lávafolyásokban létrejött buborékokra utalás. A belső terek kialakításánál az építészek illeszkedni akartak a vidéki pincék hangulatához, de befolyásolta őket a pezsgő eleganciája is. A tervező úgy véli, egyfajta vidéki urbanista stílust valósítottak meg, így kerülhetett a vendégszobába az újragondolt tölgyfahordó, néhány régi lámpa, vagy a kóstolóhelyiségbe egy több száz éves borbélyszék. A tervező páros számára nagy jelentősége van a díjnak, hiszen a szakma elismerés szavatol. Mikics András és Lőrincz Szilvia elsősorban szállodák, éttermek belső tereit tervezi meg. A munkája Andrást már Budapesthez köti, de ha tehetné és lenne rá lehetőség, a rég üresen álló Savaria Szállót gondolná újra, hogy a patinás épület megint a város emblematikus épülete lehessen.