Körmend

2014.06.02. 12:50

Jelentősen nőtt a csillagda látogatottsága

Körmend, Hegyhátsál - Egyre többen keresik fel a hegyhátsáli csillagdát a városból és újabban messzebbről is.

Kozma Gábor

A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány nagyobb rendezvényei valóban egyre látogatottabban mondja Tuboly Vince, az alapítvány vezetője, a csillagvizsgáló egyik alapítója. Szerinte a technikai fejlődés, az okostelefonok, tabletek, végsősoron az internet megjelenése, úgymond, milliók számára tette lehetővé a világmindenség gyors, ámde felületes megismerését. Aki többre vágyik, az keresi fel általában a kutatóhelyeket, jelesül a hegyháti csillagdát.

Nagy sikere volt a régi fotómasinák csillagdai kiállításának    (Fotó: Tuboly Vince)

- A csillagászati napok keretében Péntek Kálmán főiskolai tanár Piramisok és csillagok az Orion rejtély címmel tartott előadást az emberiség múltbéli csillagászati tevékenységéről, eredetével kapcsolatos feltételezésekről - emeli ki a fontosabb programokat Tuboly Vince. A Mars bolygó földközelségét kihasználva távcsöves bemutatást tartottunk nemrég a csillagvizsgálónál. Földközelség idején a legnagyobb a vörös bolygó szögátmérője és nagy távcsővel az északi sarki hósapkán kívül barnás, sárgás, vöröses színű alakzatok is megfigyelhetők korongján. Igazán sikeres let a Csillagászat Napja Hegyhátsálon májusban, mikor is Szabó M. Gyula, az MTA doktora, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont igazgatója tartott izgalmas előadást az exobolygó kutatásról és a jövőbeni munkában történő konkrét magyar részvételről. Mindenképpen kiemelném a Csillagséták a magyar nemzeti parkokban című rendezvényünket, amely alapítványunk és az Őrségi Nemzeti Park együttműködése révén születhetett meg folytatja a kutató, aki szerint ez utóbbi közös program sokak érdeklődését felkeltette. Az első nemzeti parkok 1909. május 24-én alakultak meg Svédországban, erre emlékeznek ezen a napon. Ilyenkor igyekeznek minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének.

- A nap alkalmából a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket. Ez történt nálunk is, sokak örömére - folytatta a csillagász. Elsőként Németh Róbert: Sic itur ad astra című előadása aratott nagy sikert, majd a régi fényképezőgépek kiállításán és a bolygók, különösen a Szaturnusz távcsöves bemutatásán láttunk csodálkozó szemeket. A legszebb látvány azonban a kelő Hold rengeteg felszíni alakzatával, hegyekkel, völgyekkel, kráterekkel, tengerekkel és óceánokkal volt. Később aztán napfoltokkal kapcsolatos megfigyeléseket is végeztünk, majd üstökösöket, szupernóvákat, kisbolygókat, változócsillagokat figyeltünk meg a nagy teleszkóppal. A tudományos munka mellett gyakorlati oktatást is tartunk, csillagász szakos hallgatók halljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!