Múlt és jelen egyszerre

2 órája

Hankó Balázs: 1956 ma is formálja a kultúránkat, identitásunk része

Mindannyiunk életében ott van '56, formálta és formálja kultúránkat, identitásunk része, feldolgozás alatt lévő múlt és jelen egyszerre – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter szerdán Budapesten, a tabáni 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

MW

Hankó Balázs miniszter beszédet mond a tabáni ünnepségen

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hankó Balázs azt mondta: 68 esztendeje tört ki az európai és a világtörténelem egyik legjelentősebb forradalma, és mi, magyarok 34 éve ünnepelhetjük ezt szabadon, miközben áldozataira emlékezünk.

Október 23. arról szól, hogy mi, magyarok szabad népnek születtünk

– hangsúlyozta a politikus, majd úgy fogalmazott: „történelmünk nagy eseményei a szabad népből szabad nemzetet kovácsoltak, és végig Mária védelmében éltünk és élünk túl”. „A szabadság megélése számunkra kulturális kérdés. A mi kultúránk a szabadságból sarjad, abból táplálkozik. Szabadság, kereszténység, szuverenitás. Nemzetünk legértékesebb kincsei, országnak és embernek egyaránt.”

A magyar nemzet és benne a magyar emberek szabadsága egymást erősíti a mindennapok során, hiszen „nemzetünk által lehetünk szabadok” – mondta a miniszter.

Kijelentette: az 1956-ot fasiszta, a csőcselékek mozgatta ellenforradalomnak hazudók évtizedekig kéjesen ismételték, hogy leverték azt.

Nem ellenforradalom volt, és nem verték le. Az 1956-os forradalom győzött

– fűzte hozzá, leszögezve:

a kommunizmus a forradalmat nem tudta leverni, a szabadságharcunk viszont véres körülmények között elbukott.

A szabadságharc 34 esztendőre elbukott, de a győztes forradalom lángja égett, 1990-ig elrejtve, azóta ismét szabadon – mondta, kiemelve: a kommunizmus 1956-ban végzetes sebet kapott, és végül Szent II. János Pál pápa védelmező és mindent átütő hite által bukott meg.

Hankó Balázs azt mondta: 1956-ban egyedül, mindenféle külső támogatás nélkül néztünk szembe a „történelmi gonosszal”, '56 ezért a nemzeti patrióta erők, a polgári konzervatív Magyarország gondolkodásának, értékeinek forrása, miközben egész nemzetünk büszkesége.

Diákok ünnepi előadása az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján tartott megemlékezésen a tabáni 56-os emlékműnél 2024. október 23-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Szólt arról is, hogy a négy és fél évtizeden keresztül elnyomó kommunista rezsimet működtetők utódai a rendszerváltoztatáskor megkíséreltek átlopózni az '56-os barikádok jó oldalára. „Kitűzték a lyukas zászlót, odaálltak Nagy Imre és mártírtársai kihantolt testének koporsói mellé, ám miközben fejet hajtottak '56 lángja előtt, a cipőjük orrát lesték, és azon merengtek, hogy vajon mikor lesz már vége ennek. Mikor térnek vissza a rendes idők, amikor a forradalom újra ellenforradalom lesz, amikor Marxnak, Leninnek ismét szobrot lehet állítani” – mondta a miniszter.

Szavai szerint ma azzal a szomorú helyzettel nézünk szembe, hogy

a visszaértelmezési kísérlet megindult: Marxnak újra szobrai vannak Nyugaton, a kommunizmus izgalmas kalandnak minősül.

„Amikor a liberális és balos értelmiség '56-ért aggódik, akkor azt javaslom, vegyük észre mögöttük a valódi jeleket. Értik ők, hogy a látszat kedvéért tisztelniük illik '56-ot, de egy percig sem veszik ezt komolyan” – fogalmazott.

Ezért is kettős a felelősségünk ezekben az időkben:

nemcsak a 20. századi világtörténelem legfontosabb forradalmának és szabadságharcának emlékét kell vigyáznunk, hanem azt is, hogy a kommunista diktatúra ne uralkodhasson ismét Európában

– tette hozzá.

A mai korban ismét külföldről próbálják elérni, hogy más hatalmaknak engedelmeskedjünk. Próbálják ehhez átvenni az irányítást mindazokon a dolgokon, ügyeken, amelyekről sosem mondunk le, sosem kívántuk másoknak átengedni. Gondoljunk a migrációs helyzetre, szuverenitásunkra, egyetemeink védelmére vagy akár családjaink ügyére. Ezért fontos, hogy '56 velünk van, bennünk él, tanít és inspirál, segíti döntéseinket, mert mi, magyarok most is dacolunk az árral – mondta Hankó Balázs.

Úgy fogalmazott:

Újpogány és újmarxista eszmék tombolnak isteni és emberi kultúrát tépázó áradatként; közben a brüsszelizmus az értékeinket védő gátak megerősítése helyett azok lebontását követeli; mi ezzel szemben óvjuk a nemzetet, óvjuk nemzetünket, hazánkat, családjainkat, hitünket és a szabad magyar lelkünket.

„Nem tehetünk másként, erre kötelez küldetésünk, magyarságunk, múltunk és '56 öröksége” – hangsúlyozta.

Az I. kerületi önkormányzat által szervezett megemlékezésen Böröcz László (Fidesz–KDNP) polgármester arról beszélt, '56 hősei egy szabad Magyarországért harcoltak, és közös felelősségünk, hogy életben tartsuk 1956 lángját, tiszteljük a hősök emlékét és emlékeztessük magunkat: önzetlen bátorsággal néhány nap leforgása alatt a forradalmárok valóban megrengették a világot.

Az ünnepség végén az emlékműnél koszorúkat helyeztek el, mások mellett Hankó Balázs és a Böröcz László is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában