Hirdetés

2 órája

Különleges emlékünnep Sárváron: tisztelgés a helyi reformátorok előtt

Október 31-én, 18 órakor emlékünnepségre invitálják az érdeklődőket a sárvári Nádasdy-vár Házasságkötő termébe, ahol a reformáció szellemiségét idézve tiszteleghetnek a sárvári reformátorok emléke előtt. A rendezvény célja, hogy a reformáció ünnepének apropóján megemlékezzenek a hitújítás helyi hőseiről, akik új irányt szabtak a város és a térség történetének.

PR cikk
 

A reformáció üzenetének időtállósága – Megnyitó beszédek

Az ünnepséget Zsákai Zoltán lelkész és Dr. Szobota Zoltán teológus megnyitó beszédei indítják. Zsákai Zoltán lelkész hiteles betekintést ad majd abba, hogy a reformáció tanításai miként hatnak a mai világra, míg Dr. Szobota Zoltán teológus a helyi reformátorok történelmi szerepére reflektál, külön kiemelve azt a hitet és meggyőződést, amellyel ezek az emberek kiálltak a vallási megújulásért.

Kiemelkedő helyi alakok a reformáció történetében – Interaktív előadás

A program egyik fő eleme Dr. Kulcsár Árpád történész, főiskolai docens interaktív előadása lesz, amely a reformáció sárvári eseményeit és kiemelkedő alakjait mutatja be. Dr. Kulcsár hiteles, történelmileg megalapozott előadása rávilágít a 16. század eszméire és kihívásaira, valamint bemutatja azokat az embereket, akiknek kitartó munkája hozzájárult ahhoz, hogy Sárvár a reformáció fontos helyszínévé váljon. Az előadás során a résztvevők kérdéseket tehetnek fel és aktív résztvevői lehetnek a beszélgetésnek, ezzel biztosítva, hogy a látogatók még közelebb kerüljenek a kor szellemiségéhez.

Fórum a látogatók számára: kérdések és megjegyzések

Az előadást követően egy fórum is várja az érdeklődőket, ahol lehetőségük nyílik kérdéseket feltenni a történésznek és a lelkésznek, vagy megosztani gondolataikat a reformáció sárvári hatásairól. Az esemény szervezői remélik, hogy ez a nyílt beszélgetési forma egy kötetlen, mégis tanulságos élménnyé válik, amely hozzájárul a közösségi gondolkodáshoz és az ünnep szellemiségének elmélyítéséhez.

Korabeli bibliafordítások és önkéntes bibliaolvasás

Az emlékünnepség különleges záróprogrammal készül: a látogatók megtekinthetik a reformáció korabeli bibliafordításainak másolatait és egyéb történeti forrásokat, amelyek a hitújítók szellemi hagyatékát tárják eléjük. Az érdeklődőknek lehetősége lesz bekapcsolódni egy önkéntes bibliaolvasásba is, amelynek végén ajándék Bibliával térhetnek haza. Ezzel az önkéntes olvasással a szervezők szeretnék emlékeztetni a látogatókat a reformáció hitéleti hatására és arra az elköteleződésre, amellyel a reformátorok felvállalták az új hitelveket.

Közösségi élmény és történelmi tanulság

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak ezen a meghitt és gondolatébresztő eseményen, amely egyszerre idézi fel a múltat és nyújt közösségi élményt. Az ingyenes rendezvény célja, hogy a sárvári közösség minden tagja számára lehetőséget biztosítson, hogy közelebb kerüljön a reformáció örökségéhez, és az ünnep részeként átélje annak szellemiségét.

A reformáció üzenete most, évszázadokkal később is aktuális és élő. A sárvári emlékünnepség pedig remek alkalom arra, hogy közösen idézzük meg a hitújítók bátorságát és örökségét, és inspirációt merítsünk a történelem nagy alakjainak példájából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában