Hirdetés

3 órája

Szakmákkal ismerkedtek testközelből – a felsőcsatári iskola csatlakozott a Talent School projekthez

Minden fiatal számára létezik olyan szakma, amelyhez különleges tehetsége van és amelyben örömét leli. Ennek megtalálásában segít a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. szakképzésre fókuszáló, pályaorientációs, határon átnyúló projektje, a Talent School. A 10-14 éves fiatalok valós környezetben próbálhatnak ki regionális és társadalmi szempontból fontos szakmákat – a program októberi állomásán a MAM-Hungária Kft. vaskeresztesi gyárában a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola nyolcvan diákja testközelből láthatta, mivel foglalkozik többek között a termeléstervező, a főkönyvelő, a fejlesztőmérnök, a karbantartó, az EHS-szakértő vagy éppen az informatikus.

PR cikk

A Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola diákjai pályaorientációs hetük részeként látogattak a MAM-Hungária Kft. vaskeresztesi gyárába gyárába.

Fotó: Unger Tamás

Kimagasló minőségű babatermékeivel a jövő generációiért dolgozik a vaskeresztesi székhelyű nagyvállalat, mindössze egy falunyi távolságra Felsőcsatártól, ahonnan a diákok érkeztek. Leendő munkaadóként is szóba jöhet tehát számukra. Ezt is tudatosította bennük a délelőtti foglalkozás. Előbb azonban elméletben ismerkedtek a vállalat működésével, termékeivel (milyen alkatrészekből és hogyan áll össze egy cumisüveg és a cumi?), majd a gyártás különböző területeinek képviselőivel találkoztak. Megtudták, hogy milyen munkakörökben tudnak majd elhelyezkedni a cégnél a munkaerőpiacra kilépve, milyen végzettségre és képességekre van szükségük egy-egy állás betöltéséhez. Mindezt lendületesen, a fiatalok nyelvén, a nyelvtanulás, az élethosszig tartó tanulás és a hazai munkavállalás fontosságát kiemelve prezentálták számukra.

Az erőforrások elosztása a termeléstervező feladata, a főkönyvelő többek között az árbevétellel gazdálkodik. Az informatikai infrastruktúra vezető és a műszaki fejlesztési mérnökség munkája révén a termelés digitalizációja is szóba került és az önjáró takarítógépet is megcsodálhattak a diákok. Az EHS-vezetőről pedig kiderült, hogy a környezet-, a munka- és a tűzvédelem szakembere.

Miután kiderült, hogy MAM-osnak lenni jó, hiszen változatos feladatokat, állandó új kihívásokat, fejlődési lehetőséget és izgalmas projektmunkákban való részvételi lehetőséget tartogat szinte minden terület, a várva várt gyárlátogatás következett: a diákok forgószínpadszerűen, három csoportban a gépsorok mellett és az irodákban láthatták, ki mivel tölti a munkaidejét. Jártak a termelésben, a raktárban, a karbantartóműhelyben. Működés közben figyelhették meg a targoncákat, a laborban termékteszteket végezhettek, a raktárban látták az alkatrészeket, a félkész- és késztermékeket. Az online shop raktárban pedig azt, hogyan történik a rendelés-összekészítés. Végül teszteket és összeszerelési feladatokat megoldva próbálhatták ki, felvennék-e őket a gyárba.

Tavaly év végén csatlakozott a felsőcsatári iskola a Talent School projekthez, fő céljuk a felsős diákok pályaorientációjának elősegítése, iskolaválasztásuk segítése. Előzetesen felmérték kompetenciáikat, azt, hogy mely terület érdekelheti őket. Három éven keresztül szakmákkal ismerkednek, egy kicsit másként, mint eddig: helyi vállalkozókat kerestek, akik bemutatják, mit takar hivatásuk, tudtuk meg Szegleti Veronikától. Az igazgató elárulta, a jövőben méhésszel, cukrásszal, mezőgazdasági vállalkozóval is együttműködnek – sokszínű lesz a program, és az 5-8. osztályosokon kívül az alsó tagozatosokat is bevonják. Nem titkolt céljuk ezzel elősegíteni azt, hogy diákjaik felnőttként is helyben maradjanak, általuk továbbra is működjön az iskola és a falu közössége.  

Sokat segített pályaválasztásukban, hasznos volt a látogatás, így nyilatkozott a keddi nap után a megkérdezett két diák, Hábetler Ádám és Pataki Kata is. Előbbi a látott érdekes gépeket, alkatrészeket és eszközöket emelte ki. Utóbbi megjegyezte: a MAM családbarát munkahely. Nem utolsósorban Kira, az ultramodern takarítógép is lenyűgözte.

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., partnerségben a stájer székhelyű Qualifizierungsagentur-ral, mint Vezető Partnerrel, a szintén stájer Joglland Régióval, az alsó-ausztriai Bucklige Welt régióval, valamint Burgenland Tartománnyal, az Ausztria-Magyarország Interreg VI-A Program keretében valósítja meg a Talent School projektet. Magyar oldalról a projekt stratégiai partnerei: Vas Vármegyei Szakképzési Centrum, Soproni Szakképzési Centrum, Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, Soproni Tankerületi Központ, Szombathelyi Tankerületi Központ, Győri Tankerületi Központ, Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, Vas Vármegyei Kormányhivatal. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában