2011.03.09. 16:22
Szépít kívül és belül
Ismét két csíra, melytől kívül-belül szépülhetünk: a zsázsa és a ruccola. Demeter Judit egészségfejlesztőtől kérdeztünk jótékony hatásaikról.
– A zsázsában sok ásványi anyag található: kalcium, foszfor, vas, nátrium, jód, A, B, C, E-vitamin, karotin, kollagén, és baktériumölő anyag – tudjuk meg Demeter Judit egészségfejlesztőtől.
– Rendkívül jó a vérképzésnek, tisztítja a vért, segíti az oxigénszállítást a benne található klorofill miatt. (Ezt minden zöld csíra segíti.) A klorofill – amely a Nap energiáját szívja magába – felgyorsítja a hemoglobin újratermelődését a korábbi szinthez képest.
A zsázsa jó hatású a szív- és érrendszeri betegségeknél, vízhajtó és vérnyomáscsökkentő, energetizál, a máj mûködését segíti, késlelteti az oxidáció miatti öregedést. (Számon tartják mint a férfierő fokozóját is.) Csípős, erős íze miatt más csírákkal együtt keverve érdemes fogyasztani.
Hasonló tulajdonságokkal bír a ruccola is. Ez is, és a zsázsa is a lucerna csírával keverve egészítik ki egymást. A ruccola tisztítja, tágítja az ereket, csökkenti a gyulladást, csípős. Jól keverhető más csírákkal. Tisztító hatásuk miatt bőrszépítők.