Hírek

2013.01.16. 14:39

Tűz Püspökmolnáriban: nem maradt ép holmi a házban

Püspökmolnári - Tűz pusztított a Kossuth Lajos utca egyik házában Püspökmolnáriban. Kívülről nem látszik, s nem is sejthető, belül mekkora a kár. Valóban mindene odalett a két gyereket nevelő családnak.

Simon Erzsébet

Jó helyen járunk? - kérdi fotós kollégám, mert a megadott címen semmi nyomát nem leljük tűznek. Kis, kétablakos ház, régen minden faluban ilyenek álltak: elöl a tisztaszoba, hátrafelé a konyha, amögött talán még egy szoba. A Kossuth Lajos utcai épületen látszik, hogy már felújították: korszerűek a nyílászárók, új a színezés, a vakolatdíszítés, a tető. Két kutya csahol az udvaron, az időközben megérkezett gazdát üdvözlik. Suller László azt mondja, bizony, jó helyen járunk. Az udvarról látjuk is a kitört ablaküvegeket, s amint nyitja a bejárati ajtót, hátrahőkölünk. Félve lépünk az ijesztő látványt nyújtó helyiségbe, ami szombaton délelőtt még barátságos konyha, étkező volt, most viszont csupa fekete minden; a falak, a födém, a padlózat, az edény- és bútordarabok füstös-kormos maradványai. Balra, az utca felé a gyerekszoba, jobbra a nappali, s mögötte a háló szintúgy elrettentő képet mutat.

- Semmink sem maradt épen, csak az a ruha, amit rajtam lát. A bakancsom már adomány, egy falubeli vállalkozótól, Balikó Mihálytól kaptam vasárnap reggel - mutat körbe a 37 éves férfi. - A polgármester ötvenezer forint gyorssegélyt adott. Most itt a faluban egy munkásszálló emeletét béreljük. De nem azért kerestem meg magukat, hogy segítséget kérjek. Inkább arra szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy ha vásárolnak, vagy biztosítást kötnek, fontolják meg, hol, mit vesznek. Az én káromat egy barkácsáruházban akciós áron nemrég vett hosszabbító zárlata okozta, legalábbis ezt mondták a tűzoltók. A biztosító pedig, noha a lakás 18 millió forintra, az ingóságok, s egyebek is több millióra voltak biztosítva, összesen alig ötmillió forintot akar fizetni. Hitelt vettem fel, hogy a négy éve megvásárolt ház felújítását befejezzem. Ipari alpinista egyéni vállalkozó vagyok, odalett a felszerelésem, az összes munkaeszközöm. Ezek nélkül dolgozni sem tudok.

László azt mondja, ő erős ember, most mégsem tud felindultság nélkül beszélni a családot ért tragédiáról. Szombaton délután a 13 éves ikerfiaival és a párjával, Katával a megyeszékhelyre indultak, négy óra körül értek haza. A kapuban a szomszédasszony integetett, hogy tűz van náluk, de mert semmi jelét nem látta, begurult a kocsival az udvarra. A hátsó ablak mellett fedezett föl kis füstöt, s amint nyitotta az ajtót, erőre kapott a vörös kakas. A gyerekekkel kezdték oltani a lángokat, Kata hívta a tűzoltókat. Az összes elektromos vezeték megolvadt, tönkrementek a háztartási eszközök, használhatatlan a számítógép, elégtek az irataik, a tankönyvek, a ruháik. Talán két kis cserepes növény élte túl a tragédiát. S a falióra, amelyik ráolvadt egy sportcipőre, de még mindig ketyeg...


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!