Otthon

2014.08.04. 18:40

Nem mind cukor, ami édes

Szombathely - Különböző okai lehetnek annak, hogy az emberek a cukor helyett más, természetes édesítőszerek használatához folyamodnak. Van, akit a diabétesz kényszerít erre, mások fogyni szeretnének. Egyre többen azonban csak az egészségük védelme és a fogszuvasodás megelőzése érdekében fordítanak hátat a finomított cukorféleségeknek.

Varga Krisztina

Hogyan néznek ki, miből készülnek, és hogyan viselkednek különböző konyhai szituációkban az egyes természetes cukorpótlók? – ennek néztünk utána. A mustrában Kocsis Sándorné egy biobolt üzletvezetője segített.

A kínálatban négy természetes alapanyagú cukorpótlót találtunk: ezek a stevia, a xilit, a vele majdnem azonos, csak nevében eltérő nyírfacukor és az eritrit.

Kezdjük mindjárt a steviával, amely egy Dél-Amerikában őshonos növény leveleiből készül. Létezik por, oldat és tabletta formájában egyaránt. A stevia harmincszor édesebb a cukornál, ugyanakkor fogszuvasodást nem okoz és a kalóriatartalma is nulla. Mindezek mellett még gombaölő hatása is van, ezért alkalmas candida kúra alatti édesítésre is.

Kocsis Sándorné a különböző kiszerelésű, természetes alapanyagú cukorpótlókat mutatja. Kristályos szerkezetűek, akár a cukor. Fotó: Varga Krisztina

– Természetesen cukorbetegek is fogyaszthatják, használható hideg és meleg italok és ételek édesítésére – tudtuk meg a szakembertől. – A hőkezelést jól bírja, lekvárfőzéshez azonban kevésbé ajánlott, mert nem kristályosodik. Ha süteménybe akarjuk tenni, a port oldjuk fel egy kevés hideg vízben, és úgy keverjük a masszába. Egy gramm por 20 deka cukor édesítő hatásával egyenértékű.

A xilit és az eritrit a steviával ellentétben akár cukornak is nézhető, hiszen fehér, kristályos anyagok, amiket ugyanúgy zacskóban hoznak forgalomba, és akár bele is tehetjük őket a kedvenc konyhai cukortartónkba. A xilit egyenletesen alacsony szinten tartja a vércukorszintet, ezen kívül lúgosít, segít a szervezet savtalanításában. Aki xilites rágógumit rág, annál csökken a lepedékképződés, mérséklődik a fogszuvasodás, és még az ásványi anyagok is visszaépülhetnek a fogzománcba.

Mivel lombos fák rostjaiból készül, valójában xilit a nyírfacukor is. Két szépséghibája azonban van: ha túl sokat teszünk belőle a limonádénkba, hasmenést kaphatunk. Az élesztő nem képes lebontani, kelt tészták, kenyerek sütéséhez más természetes édesítőszert kell választanunk.

Az eritrit a természetben is előfordul, sőt még a szervezetünkben is képződik baktériumok természetes erjedésével. Kalóriatartalma minimális, szénhidrát nincs benne, a glikémiás indexe nulla. Nem von el a szervezetből folyadékot, és mivel a vékonybélben szívódik fel, nem okoz hasmenést. Hogy rosszat is mondjunk róla: kevésbé édes, mint a cukor, és karamellizálásra nem alkalmas.

Ha valaki az előnyök és hátrányok ismeretében nem tudna dönteni, Kocsis Sándorné megnyugtatott: az egyes édesítőszerek ízlés szerint variálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!